Regionen vill bygga fler laddstolpar för elbilar

Region Kalmar län klimatkompenserar för sammanlagt 2,7 miljoner kronor under 2021. Det handlar till exempel om satsningar på laddstolpar för elbilar och minskad andel förbrukningsmaterial.

Landstingsrådet Johanna Wyckman (L) berättar att regionen i år klimatkompenserar för 2,7 miljoner kronor.

Landstingsrådet Johanna Wyckman (L) berättar att regionen i år klimatkompenserar för 2,7 miljoner kronor.

Foto: Ulrik Alvarsson

Vimmerby2021-03-14 12:00

Dessutom kommer regionen köpa in biojetdrivmedel till flygplatsen Kalmar Öland airport för 1,2 miljoner kronor, för att minska utsläppen från flygtrafiken. Målet är att regionen ska vara fossilbränslefri 2030.

När det gäller att minska andelen förbrukningsmaterial handlar det främst om material inom sjukvården, förklarar Johanna Wyckman, regionråd för Liberalerna med ansvar för hållbarhet. Här satsas också 1,2 miljoner kronor.

– Vi vill försöka minska vår indirekta miljöpåverkan genom att hitta lösningar som gör att vi kan återanvända material i större utsträckning. Det gör oss samtidigt mindre sårbara när det blir problem med leveranser, som det vi såg i början av coronapandemin, säger hon.

En del i projektet kommer gå ut på att identifiera vilka områden det här skulle kunna röra sig om. De 300 000 kronor som ska satsas på laddstolpar för elbilar är en medfinansiering och beroende av att regionen beviljas medel inom Klimatklivet som ger statliga medel för utbyggnad av laddstolpar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!