Regionens kostnad för hyrpersonal ökade 2,2 miljoner

Under våren har kostnaderna för inhyrd personal ökat i Region Kalmar. Kostnaderna under mars månad ökade med 2,2 miljoner om man jämför med samma månad föregående år.

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef för Vimmerby hälsocentral, har inte tagit beslut om de ska hyra in sjukhuspersonal till hösten eller inte.

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef för Vimmerby hälsocentral, har inte tagit beslut om de ska hyra in sjukhuspersonal till hösten eller inte.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-08-21 09:08

Det var P4 Kalmar först med att rapportera. Den inhyrda personalen är främst sjuksköterskor och kommer från olika bemanningsföretag.  

Varför har kostnaderna varit så höga? 

– Man får titta över tid. I mars månad var det en stor ökning men kollar man en annan månad kan det vara en lägre kostnad. Man får se det som en helhet och då har kostnaderna ökat, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Covid-19 har påverkat mycket. Johan Rosenqvist menar att det är en ökad kostnad på intensivvården.  

– Vi har också sett en tydlig ökning från infektionsavdelningen. Det finns andra förklaringar till den ökade kostanden också.  

Kunde det finnas någon annan lösning som inte innebar så dyra kostnader? 

– Vi har haft andra lösningar där personalen har flyttats från sin arbetsplats. Det gäller att hitta rätt personer som har rätt kompetens. Vi måste vara extra noga och har inget val. Vi har varit tvungna att ta in personal.

Att kunna flytta personalen mellan olika avdelningar kan vara en lösning ibland, men inte alltid. 

Den inhyrda sjukhuspersonalen är inte de enda kostnaderna. Johan Rosenqvist menar att det är fler saker som påverkar budgeten. Han menar att det är en fråga för hela landet, och att vi inte har sett slutet av pandemin än.  

I Vimmerby har man inte mer inhyrd sjukhuspersonal än förra året. 

– Vi har haft inhyrd sjukhuspersonal vissa perioder. Förra året hade vi det delar av året men nu har vi det bara veckovis, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef över Vimmerby hälsocentral.

För Vimmerbys del har det inte varit bristen på sjuksköterskor utan bristen på läkare som har varit problemet. 

Vad tycker du är nackdelarna och fördelarna med att ha inhyrd sjukhuspersonal? 

– Nackdelen är att det inte är samma som kommer hela tiden. Kommer någon återkommande så är det ett mindre problem. Det brister i kontinuiteten för både patienter och personal. Det blir mer administration om de inte är vana vid verksamheten rutiner. Samtidigt måste vi kunna erbjuda läkartider. Nackdelarna överväger fördelarna.

Johan Rosenqvist upplever också att det finns fördelar och nackdelar med att hyra in sjukhuspersonal. 

– Att hyra in enskilda personal vid vissa tillfällen är väldigt klokt, men i andra lägen där man driver en ordinarie verksamhet så tappar man mycket att kontinuiteten. 

Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, är medveten om att den inhyrda personalen har kostat pengar, men han menar att det finns andra saker som påverkar budgeten också.
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, är medveten om att den inhyrda personalen har kostat pengar, men han menar att det finns andra saker som påverkar budgeten också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!