Flytt och världsläget gynnar Erikshjälpen

Det blev en flygande start för Erikshjälpen i nya lokalen. Försäljningen av kläder har gått upp med drygt 150 procent.

Freya Elfving provar skor tillsammans med pappa Mikael Elfving.

Freya Elfving provar skor tillsammans med pappa Mikael Elfving.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-12 18:00

Det har gått nästan två månader sedan Erikshjälpen slog upp portarna i gamla Jysk-lokalen vid Åbroallén.

Janne Axelsson och Ammi Adolfsén var trogna kunder även i den gamla butiken men här är det ännu bättre tycker de.

– Det är jättefint här, stor skillnad! Det är inte bara en butik, det har blivit en naturlig träffpunkt också, säger de.

undefined
Peter Magnusson kan glädjas åt en ökad försäljning i butiken.

En annan trogen kund är Birgitta Eriksson som åker ända från Västervik för att handla second hand i Vimmerby.

– Jag och min man åker hit regelbundet, det finns så mycket här, säger hon och visar en rund spegel med vit träram som hon fyndat.

I och med flytten till den nya butikslokalen har Erikshjälpen satsat lite extra på klädavdelningen.

– Vi har utökat den för att skapa större ytor så att kunderna ser kläderna bättre, förklarar Peter Magnusson, butikschef.

En satsning som uppenbarligen har gett resultat.

– Vi har ökat försäljningen på klädsidan med 151 procent. Det är jättebra! Men nu börjar det bli brist på inkommande, vilket är helt nytt för oss.

undefined
Kläder är hett villebråd, vilket märks på bland annat barnavdelningen. Bland det som lämnas in är det dock mest damkläder.

Förklaringen till den ökade försäljningen ligger inte bara i en ny och fräsch butik med bättre skyltning. Omvärldsläget och ekonomin lär vara en starkt bidragande orsak till att fler väljer att handla begagnat.

– Det är nog fler och fler som inser att vi är ett bra alternativ om man vill spara pengar. Dessutom gör man ju skillnad för både miljön och de vi stöttar ekonomiskt.

Det är inte bara klädförsäljningen som har ökat. Även i cafét märks en positiv uppgång med en ökning med 93 procent. Totalt hade försäljningen i hela butiken gått upp med 41 procent i januari 2023 jämfört med samma månad 2022.

– Då ska man vara medveten om att det finns en viss "pandemieffekt" i de här siffrorna, och kanske har också många varit nyfikna på vår nya butik, men det är ändå en solklar ökning, vilket är jätteskoj.

undefined
Lennart och Vivianne Nilsson är trogna kunder och har båda tidigare varit engegerade i Erikshjälpen. I kassan får de hjälp av Boris.

På barnavdelningen provar Freya Elfving skor tillsammans med pappa Mikael Elfving. De besöker butiken med jämna mellanrum.

– Ofta kikar vi bara för att det är kul, men om man är på jakt efter lite dyrare saker, som skidor eller skridskor, är det ju bättre att kolla här först. Den nya butiken är mycket trevligare, säger Mikael Elfving.

Vid kassan står Lennart och Vivianne Nilsson för att betala en blus. Båda har varit engagerade i Erikshjälpens verksamhet men numera kommer de hit som kunder.

undefined
Freya Elfving provar skor tillsammans med pappa Mikael Elfving.
Peter Magnusson är butikschef på Erikshjälpen i Vimmerby.
Peter Magnusson är butikschef på Erikshjälpen i Vimmerby.
Erikshjälpen Vimmerby

* Butiken sysselsätter ett 70-tal personer. 

* Förutom kläder så säljs möbler och saker till hem och hushåll. Här finns också ett café.

* Överskottet från försäljningen går till olika kris- och katastrofområden. Just nu det till Ukraina, uttorkade områden i Kenya samt de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet och Syrien, som biståndet går i första hand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!