Rekordböter

Eleven tvingades utstå våld, glåpord och utfrysning under större delen av sin skoltid på Vimarskolan i Vimmerby. I december 2007 kulminerade mobbningen med misshandel och eleven måste söka sjukhus. Nu kräver Barn- och elevombudet, BEO, Vimmerby kommun på ett rekordhögt skadestånd på 280 000 kronor för att skolan inte lyckats stoppa mobbningen.

Här på Vimarskolan i Vimmerby kränktes en elev under en stor del av sin skoltid. Nu kräver barn- och elevombudet ett rekordhögt skadestånd av Vimmerby kommun för att skolan inte lyckats stoppa mobbningen.

Här på Vimarskolan i Vimmerby kränktes en elev under en stor del av sin skoltid. Nu kräver barn- och elevombudet ett rekordhögt skadestånd av Vimmerby kommun för att skolan inte lyckats stoppa mobbningen.

Foto:

Vimmerby2009-01-22 07:19


- Den här eleven har varit utsatt under väldigt långt tid och det rör sig om allvarliga former av kränkningar. Därför blir det ett skadeståndskrav i den här storleksordningen, säger barn- och elevombudet Lars Arrhenius till vår tidning.
Eleven började första klass i på Vimarskolan i Vimmerby 2000 och tidigt slog föräldrarna larm om att han utsattes för kränkningar.
Även skolan medger att det kom signaler om kränkningar och konflikter redan i årskurs ett, men att det avtog efter insatser från kolan sida.
I femman och sexan blev det nya problem och mobbningteamet kopplades in flera gånger.

Misshandlad flera gånger
Under vårterminen i årskurs sju uppstod nya mobbningproblem för eleven och de förvärrades under höstterminen i åttan. Då fick han både kläder och böcker nedblötta av andra elever och misshandlades vid tre tillfällen, i september, oktober och i december. Den sista gången så illa att han tvingades uppsöka sjukhus.
Den händelsen polisanmäldes av skolan.
Efter de här händelserna hölls skolan möten med eleven och mobbarna och hade samtal med vårdnashavarna Mobbarna tvingades be om ursäkt. Skolan gjorde sedan uppföljningar genom samtal och elevvårdskonferens.
Skolan uppger till BEO att den inte ser något mönster i kränkningarna mot eleven, utan att det rör sig om isolerade händelser.
Isolerade händelser som pågått under större delen av elevens skolgång på Vimarskolan i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om