Rekordhöga bränslepriser märks i butikshyllorna

Flera faktorer som påverkar priset på livsmedel pekar uppåt samtidigt och Ica-handlaren Pelle Lindqvist ser flera orosmoment.

"Att enskilda varugrupper går upp och ner i pris är man van vid men då handlar det oftast om kortare perioder. Man glömmer lätt men jag kan inte minnas att jag varit med om en prisökning som slår så brett över sortimentet som nu", säger Pelle Lindqvist, handlare på Ica Kvantum i Vimmerby.

"Att enskilda varugrupper går upp och ner i pris är man van vid men då handlar det oftast om kortare perioder. Man glömmer lätt men jag kan inte minnas att jag varit med om en prisökning som slår så brett över sortimentet som nu", säger Pelle Lindqvist, handlare på Ica Kvantum i Vimmerby.

Foto: Morgon Karlsson

Vimmerby2022-03-10 06:00

Pelle Lindqvist, handlare på Ica Kvantum i Vimmerby, berättar att de ökande bränslepriserna tillsammans med elpriserna och pandemins svallvågor är något som märks i handeln.

– Det är många olika faktorer och flera delar som är oroande. När det gäller det livsmedel som ska fraktas, exempelvis ris ifrån Kina, så har fraktpriserna förändrats radikalt under det senaste året, säger han. 

Pelle Lindqvist har varit Ica-handlare sedan 1999 och har aldrig tidigare sett en liknade utveckling.

– Att enskilda varugrupper går upp och ner i pris är man van vid men då handlar det oftast om kortare perioder. Man glömmer lätt men jag kan inte minnas att jag varit med om en prisökning som slår så brett över sortimentet som nu, säger han.

Vilka varor påverkas mest och minst? 

– Hittills har man inte sett någon större påverkan på produkter som schampo och liknande. Påverkan blir mest tydlig bland saker som folk köper frekvent, exempelvis mejeriprodukter, kaffe, mjöl och pasta. Priset på ett halvkilo kaffe idag är högre än man kan komma ihåg att det varit på väldigt länge, men det styrs också av skördarna.

Vad tror du om utvecklingen framöver?

– Det återstår att se men ur ett längre perspektiv är det klart att det finns en risk för att lantbrukare i den svenska produktionen, om bränslekostnaderna håller i sig, inte längre tycker att det är lönt att odla eller ta fram produkter. Då hamnar vi i problem med tillgången vilket ökar priserna ytterligare. Det är en negativ spiral.

undefined
"En del råvaror till bagerierna kommer att saknas och det kan bli förändringar i utbudet. Det har inte hänt än men vi är beredda på att det kommer att röra på sig", säger Jan-Erik Johansson på Bakfickan i Vimmerby.

Jan-Erik Johansson, som äger konditoriet Bakfickan i Vimmerby tillsammans med Kerstin Einarsson, märker av de höga drivmedelspriserna på flera olika sätt.

– Vi märker att det inte längre är fullt så mycket folk från Hultsfred och Västervik här, det har dragits ner på grund av att folk kör mindre, trots att det är så fint väder, säger han. 

Inte heller han har tidigare varit med om en lika snabb utveckling. Bland annat har priset på kaffet ökat kraftigt och även om man ligger kvar på samma nivå som tidigare kommer man, säger ägaren, att behöva justera det under våren om priserna är fortsatt höga. 

– Bränslepriserna kommer också att leda till att det blir brist på en del varor också, det är helt klart. En del råvaror till bagerierna kommer att saknas och det kan bli förändringar i utbudet. Det har inte hänt än men vi är beredda på att det kommer att röra på sig, säger Jan-Erik Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!