Rekordhöga priser på skogsmark

Under torsdagen presenterade Ludvig och Co ny statistik över skog som förmedlats på den öppna marknaden i Sverige. Siffrorna visar på stora prisökningar gällande skogsmark.

Johan Svensson, kontorsenhetschef på Ludvig och Co, Inger Fröberg Helgee, Anders Helgee, Magnus Christiansson, fastighetsmäklare på Ludvig och Co.

Johan Svensson, kontorsenhetschef på Ludvig och Co, Inger Fröberg Helgee, Anders Helgee, Magnus Christiansson, fastighetsmäklare på Ludvig och Co.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-08-26 05:30

Två som investerat i skogsmark är Anders Helgee och Inger Fröberg Helgee i Lindhult. De tror att skogsråvaran som energiråvara kommer fortsätta stiga i värde, som ett resultat av en ökad efterfrågan på grund av kriget i Ukraina och rädsla för en energikris.

– Trenden är god, men man vet aldrig vad som händer imorgon, säger Anders Helgee.

Statistiken som presenterades gäller det första halvåret av 2022 och visar att priset på skog har stigit mycket i hela landet. Johan Svensson, kontorsenhetschef på Ludvig och Co, berättar att efterfrågan på skogsmark och skogsfastigheter är stor trots det höga priset.

– Det finns en trygghet i att investera i skog trots att det är dyrare än någonsin, berättar han.

I södra Sverige har prisuppgången på skogsmark varit lägre än i norr, men genomsnittspriset är rekordhögt även här.

– I södra Sverige är genomsnittspriset just nu 143 000 kronor per hektar, men i Norra Kalmar län är det något lägre. Jag skulle tro att det ligger på runt 115 000 kronor per hektar här, säger Magnus Christiansson, fastighetsmäklare.

Vad gör att priserna är lägre här i trakterna än genomsnittet för den här delen av landet?

– Flera faktorer spelar in, men det beror bland annat på att vi är i ett glesbygdslän där det inte finns lika många köpare. Dessutom är nederbörden låg här, och det växer inte lika bra. Skåne, Blekinge och Halland drar upp genomsnittet i södra Sverige ganska mycket, säger Christiansson.

Ur ett mindre perspektiv kan även priset variera kraftigt mellan olika gårdar, och där inverkar sådant som fiske– och jaktmöjligheter, samt närheten till städer.

Svensson förklarar att det är svårt att förutse om det höga priset för skog kommer att hålla i sig i framtiden. En lågkonjunktur, med exempelvis lägre virkespriser, skulle kunna leda till ett trendbrott, och tillsammans med räntehöjningar göra att prisbilden för svensk skog avmattas. Däremot finns en chans att många skogsägare kan stå emot räntehöjningar bra då de ofta är lågt belånade.

De flesta som köper skog äger redan skog, och det krävs ett stort kapital för att ta sig in på marknaden som förstagångsköpare. Även om en investering i skog kan löna sig på lång sikt, finns det även risker att förhålla sig till.

– Vi hör till dem som har lån, så för oss är nog räntehöjningar och torka den största oron, säger Anders Helgee.

Anders Helgee berättar om livet som skogsägare.
Anders Helgee berättar om livet som skogsägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!