Joakim Ivarsson, vd för Vimmerbyhus, säger att hittills flyter försäljningen på bra trots att priset på villorna ökar. Men han oroas över vad bestående rekordpriser på virket riskerar att leda till.
– Hela byggsektorn drabbas av prishöjningarna så det finns inga alternativ att bygga billigare från svenska producenter. På sikt kan det leda till att svenskbyggda hus kan ersättas med ”importhus” från länder där man inte ställer samma krav på tillverkaren eller att det blir mer kostnadseffektivt att bygga i betong, säger Joakim Ivarsson.
Enligt analyser från Danske Bank har priset på sågade trävaror stigit 115 procent i Sverige från juli 2020 till juli i år. Främst berör det kunderna i bygghandeln, men även husfabriker som Vimmerbyhus i Vimmerby och BoKlok i Gullringen berörs.
– Priserna på sågade råvaror har ökat kraftigt, framför allt de senaste åtta månaderna, och ytterligare en nivå från i somras. Det påverkar givetvis vår produkt och priset blir högre för kunden, säger Joakim Ivarsson
Hur mycket dyrare kan en villa bli?
– Det är svårt att säga. Vi bygger unika hus, så det varierar väldigt mycket från hus till hus, men ungefär från 80 000 till 200 000 kronor dyrare. Vi gör vad vi kan för att hålla ner ökningen för kunden med alternativa och effektivare lösningar. Tyvärr har även många andra produkter som fönster och kök också stigit i pris, säger Joakim Ivarsson.
Robert Gurbin är platschef på BoKlok i Gullringen som bygger runt 600 lägenheter för mindre flerfamiljshus i fabriken varje år.
– Vi har en prissättningsmodell som utgår från vad våra kunder har råd att bo för. Den gäller oavsett prishöjning på material. Om materialpriser går upp måste vi i första hand hitta sätt att sänka våra kostnader, tillexempel genom en effektivare produktion.
Han ser ingen nedgång i efterfrågan hos företaget.
– Vi har fortsatt hög efterfrågan och många intressenter i våra projekt. Vi får våra leveranser av material enligt avtal, förutom ett fåtal träprodukter där leveranstiden blivit längre, beskriver Robert Gurbin.
Även hos Vimmerbyhus ligger husproduktionen på en stabil nivå.
– Jag skulle säga att intresset för hus är stort. Försäljningen är fortsatt god, och vi har bra tillgång till råvaror och ligger på en stabil produktionstakt på 50–55 hus per år. Det finns dock en viss oro för hur det ser ut om 6-12 månader när kunder som funderar i dag ska fatta beslut om köpet, säger Joakim Ivarsson.
Hur ser ni på trävarupriserna framåt?
– Det är svårt att sia om framtiden. Trävarupriserna har minskat sen de peakade i maj-juni, så vi hoppas att den utvecklingen håller i sig. Det finns en stor efterfrågan på trä eftersom trä är ett material med många kvaliteter, inte minst ur hållbarhetssynpunkt. Vår förhoppning är så klart att utbudet ska öka så att priserna kommer ner på lägre nivåer än idag, bedömer Robert Gurbin.
– Svårt att säga, men jag tror nivåerna vi har nu kan hålla i sig 12-18 månader. Sen hoppas jag att det på lite sikt kan bli en mer stabil prisbild mot sågverken med en nivå som är bra för alla parter, säger Joakim Ivarsson och fortsätter:
– Som läget är nu öppnar man inte direkt upp några dörrar för att fortsätta bygga i trä. Min värsta farhåga är att byggsektorn stannar av helt. Det skulle förvärra den bostadsbrist vi försöker bygga bort.