Färre unga vuxna går till tandläkaren i Vimmerby och Hultsfred

Vimmerby och Hultsfred kommun är bland de sämsta i länet när det kommer till andelen unga vuxna (24-29 år) som besöker tandläkaren regelbundet.
I Vimmerby har tandläkarbesöken minskat med nästan 23 procentenheter på fem år. Det är det lägsta sedan mätningarna började 2010.
– Det kan leda till andra negativa hälsoaspekter, menar Johan Hansson, tandvårdschef i Kalmar län.

Allt färre unga vuxna går på regelbundna tandläkarbesök. I Kalmar län är Vimmerby och Hultsfred bland de sämsta i klassen.

Allt färre unga vuxna går på regelbundna tandläkarbesök. I Kalmar län är Vimmerby och Hultsfred bland de sämsta i klassen.

Foto: Martina Holmberg/TT

Vimmerby2024-11-09 20:00

Detta visar siffror från Socialstyrelsen, som nyhetsbyrån Newsworthy sammanställt.

Trenden av att färre unga vuxna gör basundersökningar är en trend som pågått i flera år.

För Vimmerby kommun är siffran blygsamma 25 procent, samma som i Hultsfred och Högsby. Lägst siffror i länet har Emmaboda, med 24 procent. Detta går att jämföra med Borgholm kommun, som har högst siffror, där 49 procent genomför frekventa besök hos tandläkaren.

På fem år har det blivit en försämring med hela 23 procentenheter i Vimmerby och 15 procentenheter i Hultsfred.

För denna grupp (24-29-åringar) kommer det dessutom bli ännu dyrare att gå till tandläkaren nästa år, om regeringens förslag går igenom.

Det föreslås nämligen att det allmänna tandvårdsstödet för den gruppen ska halveras, från 600 kronor till 300 kronor årligen. Åldersgränsen för fri tandvård väntas även sänkas från 23 år till 19 år.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Johan Hansson, tandvårdschef på Folktandvården Region Kalmar.

Hur kommer det sig att det är extra lågt i Vimmerby och Hultsfred?

– Nu vet jag inte exakt hur man plockat ut denna statistik men många går ju till tandhygienist för kontroll och är man frisk så går man oftast med ett intervall på 36 månader medan denna statistik bygger på 24 månader och tandläkarbesök.

Han nämner också att uteblivna eller framskjutna basundersökningar kan bero på generellt bättre munhälsa eller förändrade vanor, men också att resursbrist och behov styr. Vilket gör att unga vuxna som generellt är friskare inte kallas med samma intervall. Även privatekonomi kan vara en förklaring.

Vad kan man göra åt det?

– Då trenden är lika över landet är det något som vi bör adressera. Risken finns att vi får en grupp unga vuxna som framåt kommer ha sämre munhälsa än vi sett tidigare och det kan ju även få andra negativa hälsoaspekter då kopplingen mellan god munhälsa och en i övrigt god hälsa blir allt tydligare.

– Även om trenden är liknande i landet så kan man se att en viktig aspekt är tillgången till tandvård, det vill säga att tandvården har tillräckliga resurser i alla delar av landet är avgörande och här kanske man behöver en styrning så att de samlade resurserna används på ett annat sätt än idag.

Hur är tandhälsan överlag i den här åldersgruppen?

– Tandhälsan i denna åldersgrupp är generellt bra och i jämförelse med äldre åldersgrupper så har man som grupp bättre tand- och munhälsa.

Varför ska man gå regelbundet till tandläkaren, räcker det inte att bara gå när man har problem?

– Min rekommendation är att man ska gå till tandläkaren när man blir kallad och vi kallar våra patienter utefter de risker vi ser föreligger i tandhälsan. Det finns ingen hälsovinst i att gå med tätare intervall om man däremellan har goda vanor att sköta sin tand- och munhälsa. Den viktigaste tandvården är den som sker i hemmen, det får man inte glömma.

Hur kommer regeringens förslag att påverka ungas vilja att besöka tandläkaren regelbundet?

– Såklart kan det innebära en viss ekonomisk tröskel samtidigt finns också andra viktiga trösklar som jag tidigare nämnt och som är viktiga att ha med sig i sammanhanget, exempelvis hur skapar vi bättre förutsättningar för en tillgänglig tandvård i hela Sverige, att resurserna fördelas och används där de gör störst nytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!