– Det finns inga bostadsrätter i Hultsfred, så när de här lägenheterna kom ut till försäljning för ett par år sen var jag på hugget och slog till direkt, säger Ann-Kristin Stenqvist som tidigare bott i Hultsfred hela sitt vuxna liv.
Hon var den första att skriva kontrakt för en av de tolv bostadsrätterna i Vendledal, eller Idesborgsgatan 1, som nya namnet på adressen lyder. I mars i år flyttade hon in.
– Det är jättebra och så skönt. Man har sitt eget och man betalar till sig själv, och i och med att det är nytt har alla haft möjligheten att sätta sin egen personliga prägel med olika tillval, säger hon.
Torbjörn Danielsson som bor i en bostadsrätt i andra änden på samma länga instämmer.
– Det är som halvvägs till att ha hus, man har sitt eget och är mer fri än i en vanlig lägenhet och det är inte alls lika mycket jobb och sånt som att ha ett hus, men jag klipper gärna gräset här med glädje, säger han.
Han sålde villan i Mörlunda och köpte bostadsrätten i Vimmerby.
– Det tog en dag att köpa här och det känns väldigt bra.
Byggnationen av bostadsrätter ökar kraftigt i Vimmerby. De senaste fem åren, 2017-202, har det byggts totalt 87 nya bostäder i kommunen enligt uppgifter tidningen Dagens Samhälle och nyhetsbyrån Newsworthy tagit fram och sammanställt. Mer än hälften av dem, 47 stycken, är bostadsrätter och 40 är villor.
Femårsperioden före det byggdes det totalt 41 bostäder varav fyra var lägenheter eller bostadsrätter i kommunen.
Den kraftiga ökningen sen 2017 är en följd av kommunala satsningar på lucktomter och nya bostadsområden
Trots att bostadsrätter lockar inflyttare från andra kommuner ökar inte folkmängden. Invånarna var vid årsskiftet drygt 180 färre än för fem år sen, men 290 fler än för tio år sen, enligt SCB.
I landet som helhet är det framför allt byggnadstakten för lägenheter som ökat. Antalet nya villabostäder var de facto lägre under 2019–2021 än under föregående mandatperiod, trots att pandemin fått många att söka större boenden. Här är priserna också en förklaring.
– Det är för dyrt att komma åt marken och för dyrt att bygga. Nu blir det ännu dyrare när materialbrist och annat driver upp kostnaderna, säger Erik Stenberg, arkitekt och forskare i samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, till Newsworthy.