42 gymnasieelever i Vimmerby blir av med studiebidraget

Rekordmånga gymnasieelever blir utan studiebidrag som en följd av ogiltig frånvaro till hösten.

CSN

CSN

Foto: Jessica Gow / TT

Vimmerby2023-07-15 06:00

Den ogiltiga frånvaron har ökat kraftigt efter pandemin. Om elever har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro per månad kan skolor rapportera in det till CSN, som då kan fatta beslut om indraget studiemedel. I år är det 42 gymnasieelever i Vimmerby som blir utan stöd, varav 16 är flickor och 26 är pojkar.

Den ogiltiga frånvaron har ökat varje år fram till pandemin.

– Om vi undantar pandemiåren så har vi under de senaste 15 åren sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, säger Peter Engberg analytiker på CSN.

Under 2020/2021 var det 24 elever som hade indragen studiehjälp som en följd av ogiltig frånvaro i Vimmerby Kommun, och följande år var det 34. Att frånvaron sjönk under pandemin tror man handlar om införandet av distansundervisning. Nu är ökningen av den ogiltiga frånvaron alltså tillbaka.

Över hela landet fick totalt 34 600 elever indraget studiemedel av CSN, vilket är den högsta siffran någonsin. Med en andel på 8,2 procents indraget studiemedel ligger Vimmerby i mittskiktet av landets alla kommuner. Ängelholm verkar ha de mest skötsamma eleverna i landet, där endast 2,7 procent blir utan studiebidrag som följd av ogiltig frånvaro. Värst är det i Nyköping där hela 21,7 procent får sitt studiemedel indraget. 

Under samtliga år är det pojkar som är överrepresenterade bland de som blir utan studiemedel. För läsåret 2022/2023 ligger andelen i hela landet på 11,2 procent pojkar och 8,2 procent flickor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!