Tomma stolar och politiska vildar – så funkar det

I dagsläget finns det fyra ordinarie ledamöter i Vimmerbys kommunfullmäktige som räknas som partilösa. "Vi har aldrig haft så många partilösa som vi har nu," säger kommunfullmäktiges ordförande Leif Larsson (C).

Trots att det finns fyra partilösa ledamöter och att det ibland blir tomma stolar på fullmäktiges sammanträden, så ser ordförande Leif Larsson ingen risk för att man inte ska kunna fatta beslut som är demokratiskt riktiga.

Trots att det finns fyra partilösa ledamöter och att det ibland blir tomma stolar på fullmäktiges sammanträden, så ser ordförande Leif Larsson ingen risk för att man inte ska kunna fatta beslut som är demokratiskt riktiga.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-05-18 08:00

Två av dessa som nu räknas som partilösa i kommunfullmäktige är Erik Paulsson och Ingela Nilsson Nachtweij, som båda tillhört Centerpartiet.

Paulsson är utesluten ur partiet och kan inte väljas på något uppdrag i dagsläget eftersom han inte finns med i partiet alls. Men därutöver så har vår fullmäktigegrupp långt innan han blev utesluten sagt att man inte har förtroende för varken Ingela eller Erik, så därför är de båda att betrakta som politiska vildar, säger Leif Larsson. 

De tidigare sverigedemokraterna Anneli och Kjell Jakobsson är fullmäktiges andra två politiska vildar efter att de själva beslutat sig för att lämna partiet. Samma beslut tog också Fredrik Jakobsson som tidigare var ersättare för SD.

– De har kvar sina platser i fullmäktige så länge de inte själva avsäger sig platsen. Det innebär att de sitter på sina tidigare partiers mandat, men som partilösa. 

Om någon av dessa fyra partilösa uteblir så gäller den spikade ersättarturordningen. Det innebär att en centerpartistisk ersättare kliver in om Nachtweij Nilsson eller Paulsson uteblir, och en sverigedemokratisk ersättare ersätter Jakobssons. 

Fyra politiska vildar – är det vanligt?

– I Vimmerby är det ovanligt, det är inte normalläge. Men däremot i landet så förekommer det. Utan att veta säkert så är känslan att avhopp från partierna eller att man på annat sätt har blivit partilös har nog ökat under den här mandatperioden nationellt, säger Larsson. 

För att beslut som tas på fullmäktige ska vara lagliga så måste minst 25 ledamöter närvara. När ordinarie ledamöter inte kan närvara har man en skyldighet att söka ersättare. Larsson menar att man aldrig varit i närheten av att inte kunna genomföra ett fullmäktige på grund av att det fattats folk. Men det kan förekomma tomma stolar då man inte lyckats hitta ersättare. 

– Demokratins principer bygger på att alla som är folkvalda finns på plats, eller någon ersättare för dem, så i grunden är det ett bekymmer. 

På elva fullmäktige sammanträden från 28 januari 2019 till 2 mars 2020, så var åtta stolar tomma, utspritt på tre av sammanträdena. 

– Trots det så har inte något beslut fått ett annan riktning på grund av att det saknats folk, så det har inte haft någon praktisk betydelse men teoretiskt sett så finns det bekymmer i det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!