Rekordstor mängd covid i avloppsvattnet

I början av november var mängden covid 19-virus i avloppsvattnet rekordhögt. Vi bad smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin svara på några vanliga frågor om virus och smittspridning, inför vintersäsongen.

Lisa Labbé Sandelin tipsar om hur man ska tänka om den pågående smittspridningen, och hur man ska agera inför julfirandet med släkten. Sunt förnuft, är ledorden.

Lisa Labbé Sandelin tipsar om hur man ska tänka om den pågående smittspridningen, och hur man ska agera inför julfirandet med släkten. Sunt förnuft, är ledorden.

Foto: Montage

Vimmerby2023-12-01 08:47

Att mäta virusmängden i avloppsvattnet är ett sätt att följa smittspridningen. Nu provtas ju allmänheten för covid-19 endast om det behövs av medicinska skäl. 6 november var virusnivåerna i Kalmar reningsverk rekordhöga.

– Trots de höga nivåerna är inte trycket lika högt på sjukvården. Under torsdagen var 26 patienter inlagda på länets sjukhus med positiva covidtest. Vi vet inte om de är inlagda på grund av covid eller något annat, säger Labbé Sandelin. 

Siffran över covidsmittade på sjukhusen är på samma nivå som förra året den här tiden. Färre blir dock allvarligt sjuka.

– De som blir sjukast är de som inte vaccinerat sig. Jag rekommenderar verkligen att man vaccinerar sig. Det skyddar mot svår sjukdom, säger Labbé Sandelin.

Hon berättar att det olika undergrupper av omikronvarianten som sprids i samhället. Symptomen är de klassiska:

– Ont i halsen, feber, och många berättar om en trötthet som sitter kvar länge. 

Men är covid nu bara en smitta bland andra? 

Nja. Labbé Sandelin berättar om en svensk studie som tittat på hur farliga luftvägssmittor och säsongssmittor är, bland vuxna som sökte akutmottagningarna i Region Stockholm under säsongen 2021-2022.

– Covid-19 – omikronvarianten – var den vanligaste luftvägssmittan och patienterna blev svårare sjuka än de med RSV-virus eller influensa. RSV-virusinfektion i sin tur var vanligare än influensa och gav svårare sjukdom.

Ska man då fylla på sin vaccindos? Det beror på. Påfyllnadsdos rekommenderas bland annat för personer över 65 år samt vuxna i riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har en fullständig sammanfattning på sin hemsida. Barn ska bara vaccinera sig på barnläkares inrådan. 

Hur länge ska barn stanna hemma om de är sjuka? 

– Covid är ingen samhällsfarlig sjukdom längre, och vi har inga restriktioner kvar. Man får tänka som vid andra smittor: nys i armvecken, tvätta händerna, och stanna hemma om allmäntillståndet är påverkat.

Hur ska man tänka inför att träffa släkten vid jul?

– Om man är nyförkyld behöver man kanske inte träffa mor- och farföräldrar. Man smittar mest de första dagarna. Man får fråga varandra vad man tycker – och ha sunt förnuft. 

Ska man provta sig? 

– Man kan göra det för sin nyfikenhets skull, men man måste inte stanna hemma på grund av ett positivt test, eftersom man kan vara smittad utan några symptom. Det är bättre att gå på symptombilden. 

Ha sunt förnuft, och visa extra hänsyn till personer med nedsatt immunförsvar. Det är smittskyddsläkarens tips inför julfirandet.
Ha sunt förnuft, och visa extra hänsyn till personer med nedsatt immunförsvar. Det är smittskyddsläkarens tips inför julfirandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!