Rekryteringsproblematik på metallfabriken

En bit in i juli rekryterar Ljunghäll AB fortfarande förstärkning till sommaren. I annonsen som ligger ute efterfrågas personal med start redan i juni.

Therése Olsson och Lisa Bauer arbetar med HR på metallfabriken Ljunghäll AB.

Therése Olsson och Lisa Bauer arbetar med HR på metallfabriken Ljunghäll AB.

Foto: Privat

Vimmerby2022-07-10 20:00

Metallfabriken Ljunghäll AB är Vimmerbys största privata arbetsgivare med drygt 500 anställda. Trots den stora personalstyrkan behövs nu förstärkning för att kunna möta ett ökat behov från kundsidan, därav pågår rekryteringen av personal fortfarande, förklarar Lisa Bauer, HR manager på Ljunghäll.

– Det är i grunden positivt. Vi ser ökade volymer som vi inte såg tidigare och kunderna har ökat sina uttag, säger hon.

Inom industrin finns en stor efterfrågan på utbildad personal, men det är inte alltid lätt att få tag på personer med rätt kompetens. Även om företaget nu rekryterar sommarvikarier kan de som anställs komma att få kontraktet förlängt.

– Det handlar inte bara om sommarjobb. För många handlar det om att det kan bli förlängt säger Therése Olsson, HR-specialist på Ljunghäll.

Har det varit svårt att rekrytera personal?

– Ja, men det är inte ett problem bara för oss inom industrin utan även i många andra branscher just nu, som till exempel inom turism, restaurang och handel, menar Bauer.

För att kunna möta det ökade behovet har Ljunghäll behövt ändra sin kravbild. Den kompetens som egentligen eftersöks får ibland åsidosättas för att fylla de positioner som behövs.

– Vi har fått sänka våra krav på utbildning och erfarenhet något, för vi vet att det är svårt att hitta. Det blir mer personliga egenskaper vi får gå på, berättar Olsson.

I sådana fall får ett intresse för branschen väga tyngre än ett helt klockrent CV.

– Vi ser gärna att man har ett tekniskt intresse och gymnasiekompetens, gärna från industri– eller fordonsprogrammet eller liknande, säger Bauer.

Kan det få konsekvenser att ni tvingas sänka kompetenskraven?

– Inte som vi ser just nu. Vi får satsa mer på internutbildningar istället, säger Bauer.

En fråga som väcks av att rekrytering till sommaren fortfarande pågår gäller den befintliga personalstyrkans semestrar och huruvida de hotas av att det finns positioner kvar att fylla. I nuläget verkar det dock inte vara ett orosmoment.

– Det flyter på ganska bra just nu skulle jag säga. Vi har lagt upp en annons, vi har haft intervjuer idag och vi har kandidater på väg in, berättar Bauer.

Bauer och Olsson betonar att den sena annonseringen inte beror på avhopp, utan snarare ett ökat behov inom företaget som förmodligen kommer att kvarstå under hösten.

I Södra Vi håller Vimmerbys största arbetsgivare på den privata sidan till.
I Södra Vi håller Vimmerbys största arbetsgivare på den privata sidan till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!