Rektorn vill prioritera skolpersonal vid vaccinering

Oron för att bli smittad är ständigt närvarande och både rektor och fackförbund vill att lärarna ska prioriteras i vaccineringen.

Josephine Svensson är rektor på Astrid Lindgrens skola och beskriver en yrkesgrupp som är mån om att göra sitt allra bästa för eleven samtidigt som oroskänslan är ständigt närvarande.

Josephine Svensson är rektor på Astrid Lindgrens skola och beskriver en yrkesgrupp som är mån om att göra sitt allra bästa för eleven samtidigt som oroskänslan är ständigt närvarande.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-28 19:00

En ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten visar ett ökande antal fall bland barn och unga i Sverige, där barn i alla åldrar är mottagliga för SARS-CoV-2 och kan sprida viruset vidare.

– Jag vet att lärarna känner en stor utsatthet. Skolan är en viktig samhällsfunktion och för folkhälsan är det viktigt att prioritera skolpersonal vid vaccinering, gärna igår. Det skulle också kunna minska oron och rädslan, säger Josephine Svensson, rektor åk 7-9 vid Astrid Lindgrens skola (AL).

Utsattheten i skolan blir påtaglig på flera sätt då majoriteten är just barn.

– När man jobbar med barn och ungdomar tänker de inte alltid som vuxna. Precis som att de inte alltid lyssnar på mamma och pappa hemma följer de inte alltid de hänvisningar som skolan ger.

Även om AL-skolan haft en låg smittspridning sett till andra skolor känner en stor del av skolpersonalen oro.

– Det är och har varit en ansträngd situation på många sätt. Dels undervisningen – där distans varvats med närundervisning utan direkt tid att ställa om vilket är en hård påfrestning – men dels också pandemins smittspridning. Oron finns där, både bland lärare och övrig personal, och en ökad oro sedan det blev tydligare att även symptomfria kan smitta, säger Svensson. 

Har lärare hamnat i en rävsax på grund av sin plikttrohet gentemot eleverna?

– Precis så är det. Det skapar en krock i hjärnan brukar jag säga. Lärare vill verkligen lösa allt. De är tåliga och kämpar för att det ska bli så bra som möjligt för eleverna, samtidigt som oron och rädslan såklart finns där, säger Svensson.

Lärarförbundets ordförande i Vimmerby bekräftar bilden och berättar att många lärare är mer oroliga för att föra smittan vidare än att få den själva. 

– Man är såklart också orolig för sin egen hälsa men samtidigt ser man att man har en samhällsviktig funktion. Skolan måste fungera, säger Marie Karlsson.

Fackförbundet har på nationell nivå arbetat för att lärare ska prioriteras i vaccineringen, precis som rektor Josephine Svensson önskar, men man har inte fått gehör.

Tycker du att FHM gjort tillräckligt för att hjälpa lärarna?

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Hade man lyssnat på lärarna hade de prioriterats. Att gå runt och vara orolig är inte bra för den psykiska hälsan och sedan finns en risk att man själv blir drabbad. Lärare kan bli sjuka precis som alla andra, säger Marie Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!