Rena byggboomen i Vimmerby

Förskola. Gruppboende. Äldreboende och kraftvärmeverk. Det är de större byggprojekt som pågår eller ska igång inom kommunkoncernen. Samtidigt bygger flera privata företag i stor omfattning. Arla, Åbro och ALV har alla omfattande byggprojekt igång. Totalt byggs det för över en miljard i kommunen på mindre än två år. Så någon uppmaning att bygga mer eller tidigarelägga byggen tycks överflödig i Vimmerby där rena byggboomen råder.

Det enskilt största byggprojktet på dagordningen just nu är VEMAB:s kraftvärmeverk som ska byggas på Tallholmen. Byggstart planeras till mars-april.

Det enskilt största byggprojktet på dagordningen just nu är VEMAB:s kraftvärmeverk som ska byggas på Tallholmen. Byggstart planeras till mars-april.

Foto:

Vimmerby2013-01-16 07:14


Konjunkturläget är vacklande och flera branscher befarar stigande arbetslöshet. För bara ett par veckor sedan gick fackföreningen Byggnads ut och uppmanade kommunerna i Småland och på Öland att börja bygga och tidigarelägga planerade byggprojekt.
- Ju fortare, desto bättre. Annars väntar massarbetslöshet bland regionens byggnadsarbetare, löd uppropet från Byggnads distriktsordförande i Småland Kjell-Åke Trygg, när han uttalade sig i SR Kalmar.
Han hänvisade till att  640 anställda byggarbetare varslats om uppsägning bara i Blekinge, Småland och Öland under förra året.

Byggen - en motor
Många jobbar på uppsägningstid och för dem kommer sista arbetsdagen allt närmare. Nu ökar uppsägningarna katastrofalt, skriver Kjell Åke Trygg i en vädjan till distriktets alla 38 kommuner.
- Byggbranschen är en viktig motor när det gäller sysselsättning. Det som byggs ska ju fyllas med något som också genererar sysselsättning, säger han.
En kommun som torde ligga i täten med byggprojekt är Vimmerby. Bara inom kommunsektorn pågår eller planeras det för byggnationer på uppemot en halv miljard.

Förskola...
Det största bygget som än så länge är igång är förskolan Lunden som ska stå klar till sommaren.
Det projektet ligger på 32 miljoner kronor.
Men större kommunala byggnationer ska igång under året.

...och äldreboende
Äldreboendet, som beräknas kosta mellan 130 och 140 miljoner är ute för upphandling och anbuden ska vara inne senast nästa fredag.
- Sen följer ett par veckor med utvärdering och tilldelningförfarande med tio dagar för eventuell överklagan innan anbudet är formellt antaget, säger Bo Lennstam, fastighetschef i Vimmerby kommun.
Någon skiss på det blivande äldreboendet som ska stå klart första halvan nästa år finns ännu inte.
- Nej, inte på själva huset. Det ska entreprenören ta  fram tillsammans med kommunen. Vi gör en annorlunda och mera öppen upphandling där entreprenörerna kan komma med olika lösningar, även om vi har en inriktning på modulvariant, är upphandlingen inte stängd för traditionellt byggande. Tidsramen och kostnaden är de mest avgörande faktorerna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om