Rena rama byggruschen

Familjen Perssons hus börjar ta form med fantastisk utsikt över Rumskulla. En dröm på väg att förverkligas för Johan, Mikaela och deras dotter Mirelle - men också ett steg i landsbygdsutvecklingen, tycker Per-Åke Svensson, som sålt tomten och tycker att fler skulle följa hans exempel. - Jag tror det finns en efterfrågan på tomter på landsbygden, men då måste också markägare komma över tröskeln och sälja.

Johan Persson satsar på nybyggt hus strax utanför Rumskulla. Det natursköna läget väger tungt i valet. Foto: Janne Strömsten

Johan Persson satsar på nybyggt hus strax utanför Rumskulla. Det natursköna läget väger tungt i valet. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2004-07-13 07:06

Ett nybyggt hus står för framtidstro. I Vimmerby har det rört på sig ordentligt under de senaste åren och de nya villorna har vuxit fram, om icke som svampar ur jorden ändå med en regelbundenhet som ligger långt från byggkrisårens totala stiltje.
Att människor dessutom vågar satsa på villabygge i de mindre tätorterna och på landsbygden är naturligtvis också positivt.
- Mycket. Nya barnfamiljer betyder väldigt mycket för landsbygden, säger Per-Åke Svensson, lantbrukare och markägare i Rumskulla.
Han har sålt tomter till två nya husägare på bästa tänkbara läge på höjderna strax utanför samhället, där utsikten är minst sagt bedövande vacker.
I höstas flyttade Magnus Granath med familj in i sin villa - till jul får de grannar på kullen, då familjen Persson hoppas att deras hus ska vara inflyttningsklart.

Slipper pendla
Johan Persson var inte intresserad av att bygga villa inne i Rumskulla samhälle. Istället vände han sig till privata markägaren Per-Åke Svensson och kom över en tomt med mervärde.
- Området som är skyddat på grund av fornlämningar ligger en bit bort, så det var grönt. Naturen här betyder ju mycket, det är ett helt annat lugn och så slipper jag pendla till jobbet, säger Johan Persson, som nu bor i Vimmerby men arbetar i Rumskulla.
Med en liten dotter i familjen tycker han också att det finns fördelar med en liten skola, när det blir aktuellt.
- Det är troligt att andrahandsvärdet skulle vara bättre inne i Vimmerby på en villa, men det finns annat som överväger med ett boende på landet.
Per-Åke Svensson tycker att fler markägare skulle sälja tomter för villabyggande.
- Att sälja den här betesmarken gynnade mig, det kommer att gynna affären i Rumskulla, det gynnar skolan - jag ser det här som ett viktigt steg i landsbygdsutvecklingen.
Han tror också att det finns ett sug efter tomter på landet.
- Säkert, bara det finns tomter att sälja.
De båda husen får kommunalt avlopp och har gemensamt borrat vatten. Grannsämjan kommer säkert också att räcka till kollektiv snöröjning, tror Johan Persson.
- Jag tror på de här lösningarna, med ett mindre antal tomter med lantligt läge, säger Per-Åke Svensson.
Och med tanke på att det redan till hösten blir ytterligare ett husbygge i närheten luktar det nästan byggboom i Rumskulla.
- Ja, tre hus inom ett år är ju inte dåligt. Särskilt inte med tanke på att det var tretton år sedan det byggdes något senast i Rumskulla, säger Per-Åke Svensson.

I höstas var den här villan med timmerpanel inflyttningsklar. Till jul blir grannhuset klart och i höst påbörjas ytterligare ett villabygge i Rumskulla. Tre hus inom ett år - senast det byggdes var annars för tretton år sedan.
I höstas var den här villan med timmerpanel inflyttningsklar. Till jul blir grannhuset klart och i höst påbörjas ytterligare ett villabygge i Rumskulla. Tre hus inom ett år - senast det byggdes var annars för tretton år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om