Renate vill starta privat barnomsorg

Mitt i förskolekrisen i Vimmerby kommun ligger ett nytt privat familjedaghem i startgroparna.
– Om allt går som det ska är vi igång 1 maj, säger Renate Endres, som vill erbjuda ett alternativ för familjer som ser fördelarna med små barngrupper och närheten till djur och natur.

Renate Endres är i botten förskollärare och musikpedagog. Nu vill hon jobba med barn igen och väntar på svar från kommunen för att kunna dra igång pedagogisk verksamhet i Brånhult den 1 maj.

Renate Endres är i botten förskollärare och musikpedagog. Nu vill hon jobba med barn igen och väntar på svar från kommunen för att kunna dra igång pedagogisk verksamhet i Brånhult den 1 maj.

Foto:

Vimmerby2017-03-27 07:09

I år firar semesteranläggningen Lilla Sverigebyn i Brånhult mellan Vimmerby och Rumskulla 10-årsjubileum.

Nu vill företagets vd Renate Endres vidga konceptet med ett privat barnomsorgsalternativ, som ska präglas av samma miljötänk som Sverigebyn.
– Min ambition är att skapa ett privat familjedaghem för de som vill ha en lugnare miljö och med särskilt fokus på natur och extra mycket utevistelse.

Idén har hon umgåtts med länge.
– Jag är från början utbildad förskollärare och jag har arbetat med barn nästan hela tiden innan vi flyttade till Sverige från Tyskland. Jag är också musikpedagog och drev egen musikskola med omkring 120 elever i nio år.
Renate Endres tror att hon kan fylla ett lucka som saknas inom barnomsorgen i Vimmerby.
– Det är ju verkligen brist på förskoleplatser i kommunen, och här finns heller inte några dagmammor sedan flera år tillbaka. Jag är övertygad om att det finns familjer som gärna placerar sina barn i mindre barngrupper. Min tanke är att börja med tre-fyra barn i åldern 1-5 år för att successivt utöka till 6-8 platser.

Hon lämnade in sin verksamhetsbeskrivning till kommunen i höstas och nyligen var representanter från barn- och utbildningsförvaltningen på plats för besiktning.

– Det var ett bra och positivt möte. Nu väntar jag bara på de tillstånd jag sökt, för bygglov och att starta pedagogisk verksamhet. Trillar allt på plats startar vi 1 maj och redan nu kan jag ta emot föräldrar som vill komma hit och titta.

Målgruppen är föräldrar som kanske har svårt att hitta det de söker inom den kommunala barnomsorgen.
– I vår turistanläggning lagar vi bara växtbaserad, vegansk mat med ekologiska grönsaker så långt det är möjligt. Det kommer vi att göra även i familjedaghemmet.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer kan även barn äta helt vegetarisk – vegansk – mat ”om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi”.
– Det är också tänkt att alla barn får vara med från 3-års-åldern och hjälpa till med matlagningen som ”veckans lilla kock”, för att tidigt utveckla deras medvetenhet och nyfikenhet om nyttiga och riktiga livsmedel. Barnen ska få lära sig var maten kommer ifrån, så vi kommer att ta med barnen i våra trädgårdsodlingar.

Utevistelse i den lantliga miljön och nära kontakt med Sverigebyns olika djur blir viktiga inslag i familjedaghemmet.
– Det här är ett alternativ för miljö- och hälsomedvetna familjer som ser fördelarna med en uppväxt på landet. Men det passar förstås inte för barn som har pälsdjursallergier.

Renate Endres kommer också att använda sitt modersmål och erfarenheter som musikpedagog.
– En dag i veckan kommer jag att prata, sjunga och leka på tyska. Det ger barnen en naturlig grund för att lättare lära sig ytterligare ett språk, men de får förstås prata det språk de själva vill. Musiken ska också integreras i vår vardag.

Renate Endres fortsätter som vd i Lilla Sverigebyns turistverksamhet, men har sett till att omorganisera bort sig själv ur det dagliga arbetet.
–Idag har vi ett självgående team som kan sköta den verksamheten utan mig. Jag vill tillbaka till barnen. Beroende på barnens ålder och behov kommer jag att behöva anställa en eller två förskollärare eller barnskötare och jag kommer också behöva vikarier, gärna pensionerad barnomsorgspersonal som vill arbeta extra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om