Rensningen i full gång

Sedan den 1 september pågår en rejäl rensning av Stångån, från Storebro till Blomsfors. En å-sträcka på 17 kilometer som ska grävas ur i kanterna. - Det behövdes för att minska översvämningsrisken, säger Per-Johan Svensson, ordförande i Stångåns Regleringsföretag.

Vimmerby2015-09-21 18:14

Stångåns Regleringsföretag är en samfällighet med 200 fastighetsägare. Företaget bildades 1953 för att de upprepade översvämningarna och det allt för höga vattenståndet behövde åtgärdas. Det handlade då, liksom nu, om att rädda åkermark från att hamna under vatten.
- I början av 1960-talet kom ett preliminärt vattendomsbeslut, säger Mats Glindell, sekreterare i regleringsföretaget. Där fastslogs hur kraftverket i Blomsfors skulle reglera Stångån och hur markägarna fick gräva och spränga.
- Det blev ett lyckat utgrävningsprojekt som avslutades 1971. Först 1985 fastställdes vattendomen, och den gäller fortfarande.

Tre miljoner kronor
Under de drygt 40 år som gått sedan grävningen avslutades har endast mindre rensningar och vassklippningar utförts.
- 2003 var det en stor översvämning då mer än 500 hektar översvämmades och grödor förstördes. 2007 hände det igen, säger Per-Johan Svensson.
Något behövde göras. Ett första steg blev att uppdatera ägarlängderna, sedan togs anbud in till projektet, som beräknas kosta runt tre miljoner kronor.
- Vimmerby kommun gav klartecken att betala halva kostnaden, med ett maxbelopp på 1,5 miljoner. Resten betalar markägarna.

Kanske klart till våren
Den 1 september kunde grävmaskinerna, en på varje sida ån och med extra långa grävarmar, sätta igång. Grävningen följer den vattendom som finns och ritningarna från 1960-talet visar den bredd och det djup som måste följas.
Per-Johan Svensson och Mats Glindell hoppas på en mild vinter, så att grävningen kan fortskrida utan uppehåll.
- Om det inte är klart till våren fortsätter vi i september 2016. Under vår och sommar gör vi uppehåll för att visa hänsyn till djurlivet.
Ska underhållas bättre Med hjälp av grävningen kommer åns flöde öka och de högsta nivåerna minska. I fortsättningen ska även området runt Stångån skötas mer kontinuerligt. En ny vassklippningsbåt har köpts in och företaget har beviljats ett tioårigt underhållsbidrag från Vimmerby kommun.
- Att ån inte svämmar över handlar inte bara om lantbrukarna. Det är viktigt även för Vimmerby tätort och för turismen att åkermark inte ligger översvämmad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om