Repetitionerna är igång och ALV förbereder för premiär

"Vi är beredda på stora förändringar", säger Patrik Svedberg teaterchef om de förberedelser som görs inför öppnandet av parken.

Teaterchef Patrik Svedberg är hoppfull inför sommaren och känner sig trygg med att de byggt en struktur som klarar av förändringar.

Teaterchef Patrik Svedberg är hoppfull inför sommaren och känner sig trygg med att de byggt en struktur som klarar av förändringar.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-03-25 08:30

Astrid Lindgrens Värld är nu officiellt igång med sina repetitioner och en hel del görs annorlunda i år mot tidigare. Bland annat är ensemblen större, med 88 vuxenskådespelare och 27 barnskådespelare, och scenupplägget nytt. 

– När vi öppnar 28 maj planerar vi att öppna upp allt. Vi kommer alltså inte ha en försäsong utan hela parken har premiär samtidigt, säger Patrik Svedberg teaterchef.

För att möjliggöra en gemensam premiär kommer nu ensemblen i omgångar till Vimmerby för att repetera färdigt. Nya kommer när andra åker för att inte samla alla samtidigt.

– Det är ett nytt upplägg som både skapar luft och avstånd till en sån här mängd människor, men som också gör att vi kan skjuta på att samla alla samtidigt så länge som möjligt. Vi har också en stor fördel av att kunna spela och repetera utomhus, säger Svedberg.

Det blir också fler föreställningar i år med 53 unika föreställningar per dag och en total speltid på hela 18,5 timmar.

– Varför vi är fler skådespelare än vi brukar vara är för att vi ska kunna spela på samtliga scener under hela dagen, istället för halva dagen. Som gäst ska man inte känna att man missar något. Det ska finnas fler chanser att se föreställningarna och därmed kommer vi också att ha ett system där vi spelar samma scener flera gånger. 

undefined
"Pippis firande hänger kvar i oss, miljön är nästan oanvänd och nu får vi äntligen låta besökarna ta del av det", säger Patrik Svedberg teaterchef.

En annan skillnad mot tidigare år är att man nu har valt ut populära eller innehållsrika delar av sagan istället för att spela hela berättelsen från början till slut under en dag. 

– Det så kallade mötet med karaktärerna kan vi inte göra i år och därför har vi istället ersatt det med fler scener och mer teater. Vi har också flyttat de minsta miljöerna till att spela på exempelvis Lilla scenen för att ge bättre förutsättningar för fler besökare att uppleva sagan på ett säkrare sätt.

En lärdom från förra året att allt kan förändras fort och nya direktiv kräver nya insatser.

– Vi har justerat dagsprogrammet för att kunna vara så flexibelt som möjligt men med så lite effekt på verksamheten som möjligt. Vi är beredda på stora förändringar och vill kunna röra oss där utan att det påverkar verksamheten för mycket. 

Upplägget må bli nytt och antalet besökare reglerat men parkens huvudsakliga mål är tydligt.

– Vi vill öppna så att man känner igen parken och att barn får leka och ha roligt. Tiden är vår bästa vän och nu får vi bara vänta, säger Svedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!