Skolavslutningen: Bussresa för att stoppa första fyllan

En bussresa till Liseberg ska hindra högstadieeleverna i Vimmerby från att ta sin första fylla vid skolavslutningen. Nu vill Fabriken ha hjälp så att så många elever som möjligt kan åka med.

Camilla Karlsson och Cilla Lundin på Fabriken driver projektet för att alla högstadielever i Vimmerby ska kunna åka till Liseberg vid skolavslutningen istället för att ta första fyllan. "Många har sin alkoholdebut vid just skolavslutningen" säger de.

Camilla Karlsson och Cilla Lundin på Fabriken driver projektet för att alla högstadielever i Vimmerby ska kunna åka till Liseberg vid skolavslutningen istället för att ta första fyllan. "Många har sin alkoholdebut vid just skolavslutningen" säger de.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-28 06:00
undefined
Bussar, entré, åkband och mat och ett antal ledare kostar pengar. Nu hoppas Camilla Karlsson och Cilla Lundin att företag och privatpersoner vill bidra till en nykter skolavslutning för så många elever som möjligt. "Alla bidrag är välkomna" säger de.

– Vi vet att vi gör många en tjänst med resan. Det är en samhällsfråga som berör alla, säger Cilla Lundin på allaktivitetshuset Fabriken i Vimmerby.

Skolavslutningen har blivit det vanligaste tillfället för ungdomar att ta första fyllan.

– Förr åkte vi vid Valborg, men sen fick Liseberg ersätta Källängsfestivalen när den lades ner, säger Camilla Karlsson.

Källängsfestivalen som var en skolavslutningsfest lades ner just på grund av alkoholen.

– Det blev för mycket fylla där och det kunde inte vi stå bakom, säger Camilla Karlsson.

undefined
Skolavslutningen har ersatt Valborgsmässoafton för när flest Vimmerbyungdomar gör alkoholdebut.

Därför är det nu Liseberg som gäller för ungdomarna som slutar skolan. Men de senaste två åren har det varit stopp för det också på grund av pandemin. Men i år är bussar och biljetter bokade för 225 elever till fredagen den 17 juni. 

– Det är stor efterfrågan ute på skolorna. I första hand riktar vi oss till högstadiet. De som går i nian nu har inte kunnat åka vare sig i sjuan eller åttan. Sen får gymnasieelever ta reservplatser. 

En sån här resa kostar förstås pengar, runt 220 000 kronor. Kommunen och Sparbanksstiftelsen går in och medfinansierar.

– Vi behöver mer sponsring för att hålla ner egenavgiften. Vi vill att alla som vill ska kunna åka med, ingen ska behöva avstå på grund av att de inte har råd. Därför vänder vi oss till företag och privatpersoner. Målet är att få ner egen avgiften under 400 kronor för buss, åkband och mat för eleverna, säger Cilla Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!