Reservlista ska undvika att vaccindoser slängs

För drygt fyra veckor sedan införde Region Kalmar reservlistor för vaccinering. Det innebär att man som invånare född senast 1971 kan anmäla sig till en reservlista, där man med kort varsel kan bli uppringd och erbjudas första dosen av vaccin.

En intresseanmälan till reservlistan gäller för inskickad kalendervecka, vilket innebär att man varje vecka behöver göra en ny intresseanmälan för att stå kvar på listan. Anmälan görs, precis som den vanliga vaccinationsbokningen, på 1177.se.

En intresseanmälan till reservlistan gäller för inskickad kalendervecka, vilket innebär att man varje vecka behöver göra en ny intresseanmälan för att stå kvar på listan. Anmälan görs, precis som den vanliga vaccinationsbokningen, på 1177.se.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Vimmerby2021-06-04 18:00

I hela regionen har drygt 4700 intresseanmälningar kommit in under perioden vecka 19 till och med onsdag vecka 22.

Det finns inga garantier för att man blir uppringd och det ersätter inte heller den ordinarie tidsbokningen.

Rolf Asmundsson, pressekreterare på Region Kalmar, meddelar att siffrorna över intresseanmälningarna för reservlistan bör tas med stora reservationer, eftersom invånare kan skicka in en intresseanmälan flera gånger – både till samma mottagning och olika mottagningar under samma vecka. Alltså ska antalet intresseanmälningar tolkas som just anmälningar och inte antalet personer. 

Intresset för att skriva upp sig på reservlistan ser lite olika ut i våra kommuner. På Vimmerby hälsocentrals reservlista har 466 intresseanmälningar kommit in, allra flest kom första veckan (vecka 19) med 217 intresseanmälningar. Där efter har antalet anmälningar minskat, med 69 anmälningar vecka 21 och under vecka 22 till och med onsdag har 25 intresseanmälningar gjorts. 

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral, berättar att det var främst de första veckorna när reservlistan kommit på plats som man använt sig av den. 

– Det var i princip de två första veckorna som vi använde oss av listan ordentligt, annars har de flesta faktiskt kommit när de ska. Det är ytterst få som bokat sig för dos två som avbokat, vilket är jättebra för man behöver ha båda doserna.

Innan reservlistan kom på plats hade man ett system på Vimmerby hälsocentral för att undvika att behöva kassera vaccindoser. 

– Innan har vi ringt in patienter som har bokade tider veckan efter, så att de har fått en tidigare tid. 

Till Hultsfred hälsocentral har totalt 269 intresseanmälningar kommit in. Mörlunda hälsocentral har cirka 80 intresseanmälningar totalt. Till Västerviks vaccinationscentrals reservlista har cirka 241 anmälningar kommit in. 

Camilla Ljungdahl skickar med en påminnelse till de som vill skriva upp sig på reservlistan på Vimmerby hälsocentral:

– Det viktiga när man sätter upp sig på reservlistan är att man måste svara i telefonen när vi ringer, för vi ringer bara en gång. Vi ringer nästan alltid från skyddat nummer eller så står det 17500 och då är det många som inte svarar då. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!