Vimmerbyrestaurang saknar chef inför sommaren

Prime i Vimmerby har stått utan restaurangchef sedan i mars och har trots annonsering ingen kvalificerad sökande till tjänsten. "Det är hopplöst svårt", säger verksamhetschefen Elin Axelsson.

Restaurang Prime står utan restaurangchef och Elin Axelsson, verksamhetschef på Hotell Ronja, berättar att de saknar sökande till tjänsten.

Restaurang Prime står utan restaurangchef och Elin Axelsson, verksamhetschef på Hotell Ronja, berättar att de saknar sökande till tjänsten.

Foto: Ida Carlwe / Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-16 06:00

I mars slutade den senaste restaurangchefen och sedan dess har tjänsten varit vakant. Trots annonsering har intresset varit svalt, minst sagt. Samtidigt närmar sig nu sommaren och turistsäsongen med stormsteg. 

Elin Axelsson, verksamhetschef på Hotell Ronja och Prime, beskriver en mycket besvärlig situation efter pandemin, både när det gäller att rekrytera fast personal och sommarpersonal.

– Det är hopplöst svårt. Det verkar som att restaurangbranschen skrämmer folk. Det har varit extra mycket pyssel med rekryteringen i år, säger hon. 

Hotell Ronja med restaurangen Prime har tolv året runt-anställda. Inför sommaren anställs 17 personer till. Just nu finns det ingen sökande som är kvalificerad för tjänsten som restaurangchef. Dessutom saknas en servitris och en städpersonal inför sommaren. 

– Nu har vi nästan ställt in oss på att vi får köra sommaren utan restaurangchef, det har vi egentligen gjort de två senaste somrarna genom temporära lösningar med omfördelad personal. Även om vi skulle få tag i en restaurangchef nu hinner inte den personen bli varm i kläderna till sommaren, men dyker rätt person upp kommer vi anställa den ändå utöver. Annars lägger vi nytt krut på rekryteringen till hösten. 

Är det svårare att rekrytera personal i år jämfört med 2022?

– Ja, mycket svårare. Vår största konkurrent om sommarjobben just nu är handeln. I år hamnade vi dessutom i ett skifte personalmässigt då flera av de som jobbade hos oss förra sommaren har tagit studenten och pluggat vidare eller fått andra jobb, så vi behövde rekrytera extra många nya till den här sommaren.

Elin Axelssons bild är att många branscher har det tufft med personal i år, även om restaurangbranschen är extra utsatt. 

– Nu har det ändå ordnat sig ganska bra för oss med personal, hade du ringt mig förra veckan hade jag haft betydligt mer huvudbry. Bortsett från den vakanta restaurangchefstjänsten så ser det stabilt ut inför sommaren. Servitristjänsten och städtjänsten ser jag att vi kommer lösa.

Den här veckan öppnar Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, vilket är startskottet för turistsäsongen.

Hur ser bokningsläget ut på hotellet inför sommaren?

– Det ser bra ut. Det bokar på hela tiden. Vi upplever nog att folk bokar lite senare i år men efter påsk har det lossnat. Den här veckan är vi näst intill fullbokade både torsdag och fredag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!