Restaurangelever eftertraktade inför sommaren

Elever från restaurangprogrammet är eftertraktade inför sommaren. Efter pandemiåret skriker restaurangerna efter kunnig personal.

Peder Rannemalm och Leif Wiklund som är lärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet tycker om att utbilda när de vet att eleverna är eftertraktade och har enkelt att få jobb.

Peder Rannemalm och Leif Wiklund som är lärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet tycker om att utbilda när de vet att eleverna är eftertraktade och har enkelt att få jobb.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-06-17 19:30

Det är svårt för flera restauranger i Vimmerby att få tag på erfaren personal inför sommaren. Just nu råder det brist på kockar och serveringspersonal och det är just erfarenhet inom branschen som efterfrågas för att snabbt kunna komma in i arbetet.

Kunskapen och erfarenheten som finns bland eleverna som läser Restaurang och Livsmedelsprogrammet på Vimmerby Gymnasium är dock inget att räkna med för fortsatt rekrytering. Där har alla elever redan jobb sedan länge, både gymnasieeleverna och de som läser vuxenutbildningen.

– Det spelar ingen roll vilken årskurs som eleverna går i eller om de vill arbeta som kock eller serveringspersonal, alla har fått jobb utan problem i år, säger Leif Wiklund, gymnasielärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet. 

Eftersom Vimmerby är en så pass liten stad har restaurangerna koll på eleverna och börjar redan tidigt i januari att rekrytera inför sommaren. Även om det var ovisst i år hur det skulle bli med restriktionerna och hur mycket restaurangerna kunde ha öppet blev eleverna rekryterade tidigt för att restaurangerna skulle kunna ha så bra bemanning som möjligt, menar Peder Rannemalm som även han är gymnasielärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet. 

Bristen på erfarna restaurangarbetare beror enligt gymnasielärarna på att många valt att utbilda sig till annat under pandemin när jobben inom branschen minskat.

– Vi kunde haft två klasser till som hade fått jobb utan problem, säger Peder.

Peder Rannemalm och Leif Wiklund
Peder Rannemalm och Leif Wiklund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!