Restaurangen ströks bort i officiella turistbroschyren

När Vimmerby turistbyrå ska marknadsföra sin stad får inte hela staden plats. Det har gjort att Restaurang Björkbacken har strukits bort i mat- och dryckesguiden i den officiella turistbroschyren. – Det fanns ingen tanke att guiden skulle vara heltäckande, säger turistchefen Peter Göransson, som svar på varför "bara" 21 av stadens 22 matställen får plats i den.

I Vimmerbys officiella turistbroschyr, i förteckningen över mat- och dryckesställen, fick Restaurang Björkbacken stryka på foten på grund av att man ligger för långt från centrum. Trots det fanns det andra restauranger, som ligger ännu längre bort, som fick plats.

I Vimmerbys officiella turistbroschyr, i förteckningen över mat- och dryckesställen, fick Restaurang Björkbacken stryka på foten på grund av att man ligger för långt från centrum. Trots det fanns det andra restauranger, som ligger ännu längre bort, som fick plats.

Foto:

Vimmerby2018-04-13 15:08

”I denna guide vill vi inspirera och informera om allt det fantastiska vi har att erbjuda”.
Så hälsar Vimmerby turistbyrå läsarna av den officiella turistbroschyren välkomna.
Men riktigt allt har man inte lyckats få med.
För när läsaren kommer till uppslaget ”Er guide till mat & dryck” står samtliga året-runt-öppna matställen i staden uppräknade under rubrikerna snabbmat, café, pizzeria, asiatiskt och á la carte – alla utom en, Restaurang Björkbacken.

– Guiden är framtagen utifrån den gästundersökning som har gjorts på Astrid Lindgrens Värld. Den visade att gästerna inte visste att det fanns restauranger inne i stadskärnan och inte hittade till dem, berättar turistchefen Peter Göransson.
– Det fanns aldrig någon tanke att guiden skulle vara heltäckande, utan nu fokuserade vi på året-runt-öppna matställen i stadskärnan. Man kan göra kartan hur stor som helst, det kommer ändå alltid finnas de som tycker att de ska vara med.
Men trots det finns exempelvis Brygghuset, som ligger ännu längre från centrum än vad Björkbacken gör, med i den?
– Vi skulle nog ha varit mer konsekventa i vår listning, men jag tror att de hängde med av bara farten. Vi är jätteglada om folk och företag hör av sig till oss med förslag på förbättringar, säger Göransson.

På Björkbacken, som paradoxalt nog är en av delägarna i den ekonomiska förening som driver Vimmerby turistbyrå, vet man inte hur man ska förhålla sig till den nya turistbroschyren.
– Först blev vi ledsna och förvånande. Vi är en av Vimmerbys äldsta restauranger och med en väldigt välrenommerad köksmästare, så visst är det tråkigt att vi som enda restaurang i Vimmerby inte finns med i den officiella guiden, säger ägaren Micael Glennfalk.
–  Det kommer kännas konstigt att stå och dela ut en turistbroschyr där vi själva är bortsållade - folk kommer ju skratta åt oss. Och det kommer ställas många frågor till oss varför vi inte är med, tror Glennfalk, som nu överväger att låta producera en egen broschyr istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om