Restaurangerna går för högtryck

Restaurangerna går för högtryck i värmen. När folk inte fått grilla och det är för varmt att stå hemma i köket ökar ute-ätandet istället."Vi hade all-time-high tre dagar samma vecka under Bullerby Cup", säger Simon Johansson, Smak by Simon.

Fullt på Smak by Simon.

Fullt på Smak by Simon.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-08-02 20:00

Hettan har varit rena framgångsfaktorn för många restauranger.

– Vi har mycket campinggäster som äter i vår restaurang och överlag mycket folk. Jag tror att vädret spelar stor roll, men kanske också att folk har mer pengar att spendera och vill lägga dem på mat. Det är en teori, och det är ju väldigt roligt, säger Rebecca Lundell, matsalsansvarig på Björkbacken.

Perioden med grillförbud minskade inte rusningen till restaurangerna.

– Vi har aldrig haft så stor omsättning på matsidan och grillförbudet var bara positivt för vår del, säger Lars-Göran Johansson, vd för Vimmerby Camping.

Ingela Svanström, restaurangchef på Vimmerby Stadshotell har också många matgäster att ta hand om.

– Det är som vanligt, eftersom vi har många hotellgäster blir det också många som vill äta. Det som är skillnaden i år är att alla vill äta samma tid. Tidigare har det varit tidig ätning som folk vill han, nu när det är så varmt vill man inte äta förrän det eventuellt blivit lite svalare. Vissa tider blir det lite tjorvigt, eftersom det inte bara är vi som har fullt. Kommer man utan att ha bokat bord är det ju nästintill omöjligt.

Simon Johansson, som driver Smak by Simon, kan hittills summera en blomstrande sommar.

– Långt bättre än man hade kunnat drömma om. Vi går för max och har inte plats för fler gäster och så här har det varit sedan mitten av juni. Det bara ökar. Det drar ju också med sig en del – jag hade inte trott att jag skulle behöva 19 anställda under sommaren.

Vad tror du det beror på?

– Flera saker. Folk vill ha rejäl mat. Alldeles i början, när värmen kom, märkte vi en liten svacka. Nu när det bara har fortsatt kommer det mer matgäster. Grillförbudet gynnade oss också, tror jag. Vi ökade omsättningen med 10 procent i juli och under Bullerby Cup-veckan slog vi all-time-high både torsdag, fredag och lördag och det rejält, med omkring 20 procent. Den veckan är jätteviktig för oss i Vimmerby. Jag är faktiskt lite förvånad över att ingen satsat på en popup-restaurang.

Skillnaden mot förra sommaren är stor, menar flera krögare.

– 2017 blåste nästan bort, säger Ingela Svanström.

– Hade vi två varma kvällar förra sommaren har vi haft två svala kvällar den här. Vi räknar med fortsatt tryck och kommer att förlänga säsongen på vår uteservering med några veckor, säger Simon Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om