Så skiljer sig kommunen i given om restaurangerna

I grannkommunen tillåts restaurangerna att fortsätta servera mat efter att alkoholstoppet träder i kraft klockan 20:00. Så är inte fallet för restaurangerna i Vimmerby kommun.

Villkoren för restaurangerna skiljer sig mellan Västervik och Vimmerby.

Villkoren för restaurangerna skiljer sig mellan Västervik och Vimmerby.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vimmerby2021-02-15 18:00

Restauranger i Västerviks kommun tillåts fortsätta matserveringen efter klockan 20:00. I Vimmerby kommun finns inte den möjligheten utan att behöva utrymma lokalerna.

Monica Charléz är alkoholhandläggare i Vimmerby kommun:

Hur kommer det sig att ni inte väljer att gå samma väg som Västerviks kommun?

– Vi har haft diskussion kring detta på länsnivå och som jag tolkar det vill inte Länsstyrelsen att det ska vara så att serveringen ska kunna fortsätta utan alkoholstopp vid klockan åtta med följande utrymning av lokalerna, utefter de restriktioner som nu råder, säger Charléz.

Men Västervik svarar under samma Länsstyrelse som er? 

– Man kan tolka lagen olika, säger Charléz.

Hon poängterar att det är möjligt att fortsätta serveringen efter klockan 20:00 i Vimmerby kommun. Förutsatt att restaurangen tömmer lokalerna på gäster när alkoholstoppet börjar gälla. Därefter är det tillåtet att ta in gäster igen och servera mat, folköl och annan alkoholfri dryck.

Såhär motiverar Västerviks kommun sitt val att inte kräva lokaltömningar:

– Det finns inte laga stöd för att vi skulle behöva tvinga restaurangerna att tömma lokalerna vid ett visst klockslag, som det ser ut nu. Reglerna som förutsätter alkoholstoppet handlar om just alkohol och inte personer i lokalerna, säger Västerviks kommuns alkoholhandläggare och jurist Bo Essén.

Alkoholstoppet från klockan 20:00 förväntas gälla till och med den 28:e februari.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!