Efter släppet: "Några tuffa veckor framför oss"

Merparten av de nationella restriktionerna är ett minne blott – men pandemin är långt ifrån över. Det är budskapet från regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Johan Rosenqvist och Lisa Labbé Sandelin spekulerar i att toppen för Kalmar län snart kan vara nådd. Men situationen på sjukhusen är fortsatt ansträngd.

Johan Rosenqvist och Lisa Labbé Sandelin spekulerar i att toppen för Kalmar län snart kan vara nådd. Men situationen på sjukhusen är fortsatt ansträngd.

Foto: Skärmklipp från presskonferensen

Vimmerby2022-02-09 12:47

Onsdagen var säkert en glädjens dag för många svenskar. De allra flesta restriktioner släpptes och det är nu möjligt att besöka både idrottsevenemang och restauranger. Men situationen på länets sjukhus är fortsatt ansträngd.

– Vi har just nu 54 inneliggande patienter som testat positivt. Smittspridningen är på en nivå vi inte varit i närheten av tidigare, så belastningen på sjukvården är väldigt stor. Många av våra medarbetare är också sjuka, så vi har en väldigt tuff situation inom stora delar av vården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Lisa Labbé Sandelin menar att vi går in i "en ny fas" av pandemin. Den dominerande varianten omikron är mer smittsam – men resulterar sällan i allvarlig sjukdom.

– Även om merparten av restriktionerna och rekommendationerna nu är hävda är inte pandemin över.

Och budskapet från smittskyddsläkaren är tydligt på framför allt två punkter: Stanna hemma vid symptom och vaccinera dig.

De flesta restriktionerna är ju släppta, kan man leva som vanligt nu?

– Ha lite sunt förnuft. Vi har fortfarande en hög smittspridning. Man behöver inte dra igång allting på en gång. Man kanske inte ska ha flera fester dagarna efter varandra och är frånvaron hög i skolan kanske man inte ska träffa farmor eller farfar.

Både Lisa Labbé Sandelin och Johan Rosenqvist spekulerar i att toppen för Kalmar län snart kan vara nådd.

– Pandemin är verkligen inte över. Vi är nog förhoppningsvis nära toppen och en vändning, men vi ser en tid framför oss med betydande påverkan på vården. Det måste man vara medveten om och ta hänsyn till, säger Rosenqvist.

Hur stor risken är att sjukvården ska hamna i ett läge där man inte klarar av situationen är svårt att svara på, enligt Rosenqvist.

– Vi kommer hantera varje situation vi ställs inför. Vi har fått dra ner på mycket planerad verksamhet, framför allt operationer. Vi kommer hela tiden att anpassa oss efter situationen. Men jag ser några tuffa veckor framför mig, och att det sedan går åt andra hållet. Ingenting i nuläget talar för att det ska bli väsentligt värre.

I Vimmerby kommun är vaccinationsgraden för personer över tolv år strax under 90 procent.

– För ovaccinerade personer finns fortfarande en risk att bli allvarligt sjuk. Rekommendationen för denna grupp är att undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus, säger Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!