Kommunal sjukvårdschef slutar – har fått nytt jobb

Efter sex år slutar Richard Söderlund som chef för hemsjukvården.

I sitt nya uppdrag som verksamhetsutvecklare kommer Richard Söderlund att leda och samordna arbetet med Nära Vård för socialförvaltningen. "Det känns väldigt utvecklande och roligt att få hoppa på det nya uppdraget". säger han.

I sitt nya uppdrag som verksamhetsutvecklare kommer Richard Söderlund att leda och samordna arbetet med Nära Vård för socialförvaltningen. "Det känns väldigt utvecklande och roligt att få hoppa på det nya uppdraget". säger han.

Foto: Johanna Rotebäck/Privat

Vimmerby2023-11-21 20:00

Richard Söderlund har varit enhetschef med ansvar för hemsjukvården i Vimmerby sedan årsskiftet mot 2018, men nu har han fått ett nytt jobb och kommer att lämna sin nuvarande post lagom till början av nästa år. 

– Den nya tjänsten kom ut och jag sökte den, med lite tur och skicklighet lyckades jag få den och det är jag väldig tacksam för, berättar han för Vimmerby Tidning.

Richard Söderlund har tidigare varit enhetschef inom LSS-verksamheten i kommunen och som chef för hemsjukvården ansvarar han för sjuksköterskor som åker ut till patienter som behöver sin vård i hemmet, det är inte samma sak som hemtjänst. När han byter jobb fortsätter han inom hälso- och sjukvårdsområdet.

– Jag har fått en tjänst som verksamhetsutvecklare där jag kommer att samordna arbetet med Nära Vård för socialförvaltningen. SKR har lagt upp en målbild inför 2030 för implementering av Nära vård och då har Vimmerby kommun prioriterat att anställa en verksamhetsutvecklare för att skapa en plan tillsammans med den regionala primärvården, säger han.

Kommer du att sakna någonting från ditt nuvarande jobb?

– Hälso- och sjukvård har alltid legat mig varmt om hjärtat och på ett sätt kommer jag nu längre ifrån den direkta hälso- och sjukvården. Jag är en social person och vill vara med i ett lag och jag kommer nog att sakna den grupp medarbetare jag har nu, å andra sidan kan jag säkert hitta det även som verksamhetsutvecklare. Det känns väldigt utvecklande och roligt att få hoppa på det nya uppdraget.

Vilka blir de största utmaningarna med din nya tjänst?

– Slutenvården ska ta emot de akut sjuka och vi ska ta hand om andra. Det kommer kräva mycket resurser utav oss och vi kanske måste ta hand om väldigt många fler människor som har behov, då behövs det mer. Hur den delen kommer att se ut för att vi ska säkerställa de resurser som krävs, där tror jag att det kommer att finnas knutar att knyta upp.

Richard Söderlund säger att han ser fram emot att börja sin nya tjänst och att samverkan kommer att vara det allra viktigaste.

– Vi har redan idag en bra samverkan med hälsocentralen i Vimmerby, med regelbundna möten. Att vi bara har en hälsocentral är till fördel, jämfört med exempelvis Kalmar kommun där man jobbar mot elva hälsocentraler, både privata och regionala, säger han.

Richard Söderlund efterträds av Sara Lundahl Jonsson som närmast kommer från en tjänst inom Samrehab i Vimmerby. Hon har avböjt att kommentera sin nya tjänst i det här läget men säger att hon återkommer längre fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!