Riksintresse

Intresset för kommunens försäljning av ALV är glödhett. Särskilt när det gäller prislappen. Den ansedda affärstidningen Dagens Industri skriver att ALV reas bort av kommunen. I dag ska kommunstyrelsen säga sitt om avsiktsförklaringen som hittills förhandlats fram och senare i kväll blir det information och svar på Vimmerbybornas frågor vid ett offentligt möte i stadshuset.

Den ansedda tidningen Dagens Industri uppmärksammar försäljningen av Astrid Lindgrens Värld i sitt måndagsnummer.

Den ansedda tidningen Dagens Industri uppmärksammar försäljningen av Astrid Lindgrens Värld i sitt måndagsnummer.

Foto:

Vimmerby2008-10-07 06:10


Vimmerby kommuns försäljning av 90 procent av aktierna i det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Värld har fått uppmärksamhet också långt utanför kommunens gränser.
I måndagsupplagan har den rikstäckande affärstidningen Dagens Industri en stort uppslagen artikel under rubriken "Astrid Lindgrens släkt köper bolag till reapris".
I artikeln redogörs för samma ekonomiska och bolagsmässiga grund som vår tidning berättat om i flera artiklar sedan affären blev känd. Bland annat att det finns ett totalt eget kapital om 65 miljoner kronor i ALV, och det här säljer kommunen för 22,5 miljoner.
"Ett rejält underpris", konstaterar DI och jämför med att när bolag säljs till ett pris under vad som finns i eget kapital handlar det vanligtvis om bolag som är svårt tyngda av förluster. Så är inte fallet i ALV. Bara i fjol gjorde bolaget en rekordvinst på 19,5 miljoner kronor.

Engagerad ägare
Nils Nyman, vd för Saltkråkan, ger sin syn på priset.
- Det kan kanske te sig som ett mycket bra pris, men jag tycker vi betalar generöst. Vi har låtit bli att ta betalt för rättigheterna till Astrid Lindgrens skapelser under många år och vi avser att investera ännu mera i parken, och vi köper inte ALV på grund av priset, utanför att vi vill upprätthålla intresset för parken och för Astrid Lindgrens skapelser, och det gör att kommunen får en engagerad ägare och får samtidigt tillbaka de pengar man satte in i ALV för nio år sedan, sade han till vår tidning när affären offentliggjordes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om