"Rimligt att Näs klarar sig på egen hand"

Centerpartiet vill slopa kommunens ekonomiska stöd till Astrid Lindgrens Näs. Fullmäktiges två största partier håller inte med. - Centerns förslag kan få förödande konsekvenser, säger socialdemokraten Peter Högberg.

Omdebatterad kommunverksamhet. Centerpartiet vill att Astrid Lindgrens Näs klarar sig på egen hand från och med 2020. Socialdemokraterna och Moderaterna håller inte med.

Omdebatterad kommunverksamhet. Centerpartiet vill att Astrid Lindgrens Näs klarar sig på egen hand från och med 2020. Socialdemokraterna och Moderaterna håller inte med.

Foto:

Vimmerby2014-07-29 07:04


Mellan 2008 och 2013 har kommunen gått in med cirka 27 miljoner kronor i sitt helägda utvecklingsbolag Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB. Under bolagets inledningstid täckte kommunen Näs underskott, men sedan 2012 får Näs ett årligt koncernbidrag på tre miljoner kronor.
Nu vill Centerpartiet slopa det ekonomiska stödet till Näs. Enligt förslaget sänks koncernbidraget med en halv miljon kronor per år mellan 2015 och 2019. Enligt den modellen skulle stödet sjunka till noll kronor år 2020.
- Vi tycker att det är rimligt och vi behöver hitta en hållbar långsiktig finansiering. Kommunen har gått in med pengar för att få igång verksamheten och nu är det läge att minska den kommunala medfinansieringen, säger Centerparitets förstanamn Ingela Nilsson Nachtweij.
Är det realistiskt att Näs klarar sig helt på egen hand år 2020?
- Det tror jag. Man har haft 68 procent fler besökare i år och det är över förväntan. Sedan finns det andra externa pengar. Exempelvis så tycker jag att Regionförbundet borde lägga mer pengar.
Borde inte Vimmerby kommun bidra till arvet efter Astrid Lindgren?
- Jo, Näs har ett jätteviktigt uppdrag för kommunen, men det betyder inte att vi inte kan vara affärsmässiga. Skattepengar ska gå till vård, skola, omsorg i första hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om