Risk att 50 miljoner måste skäras bort

Kommunen skär bort kostnader på runt 20 miljoner kronor i det budgetförslag som läggs fram nästa vecka. Ändå pekar det på ett minus på flera miljoner för 2010. Och de följande åren pekar på ännu underskott på 20-30 miljoner kronor ytterligare - om inte kostnaderna skärs bort eller att kommunens intäkter ökar.

Vimmerby2009-05-27 06:16

Det är det ekonomiska scenario kommunen står inför och som ekonomichefen Staffan Lejon redovisade för fullmäktiges ledamöter inför den extra ekonomidebatt som hölls i kommunfullmäktige vid måndagens sammanträde i allaktivitetshuset i Vimmerby.

15 miljoner minus i år
Precis som alla andra kommuner och landsting tappar Vimmerby kommun ordentligt i inkomster när sysselsättningen i landet minskar och skatteintäkterna sjunker.
- Bara för i år, 2009, har intäkterna minskar i storleksordningen 20-25 miljoner kronor. Det gör att kommunen går mot ett underskott på 15 miljoner kronor enligt budgetuppföljningen efter årets första fyra månader, sade Staffan Leijon.
Det kan jämföras med ett beräknat överskott på elva miljoner när budgeten lades fram i november i fjol.
Trots att kommunen kommer att skära bort kostnader på runt 20 miljoner kronor i budgeten för 2010 som läggs fram om en vecka räcker det inte för att klara balanskravet, och det är ännu längre till kommunens eget mål om ett överskott på minst tio miljoner kronor.
Enligt Staffan Leijon ser det än mer krävt ut för de följande åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om