"Risk att samlingslokaler slår igen"

De nya reglerna för bidrag till samlingslokaler som kommunfullmäktige föreslås anta på måndag kan bli en katastrof för föreningarna. Det tror i varje fall ledande företrädare för Frödinge bygdegård.

Samlingslokaler lever farligt: det hävdar Tomas Holgersson och Göran Hultqvist i styrelsen för Frödinge Bygdegårdsförening, inför det beslut om nytt stödsystem som fullmäktige i Vimmerby ska besluta på måndag.

Samlingslokaler lever farligt: det hävdar Tomas Holgersson och Göran Hultqvist i styrelsen för Frödinge Bygdegårdsförening, inför det beslut om nytt stödsystem som fullmäktige i Vimmerby ska besluta på måndag.

Foto:

Vimmerby2011-12-15 07:14


- Ett mycket osäkert och svårbegripligt system som föreslås. Vi riskerar att tappa så mycket som 70 000 kronor, det är över halva bidraget och det skulle vara en katastrof som till och med kan leda till att samlingslokalen försvinner, säger Göran Hultqvist ordförande för Frödinge bygdegårdsförening, en av de tiotalet föreningar som berörs.

Nobbade av nämnden
Kassören Tomas Holgersson instämmer och ser också vad han kallar för ett demokratiskt förfall.
- Samtliga föreningar har velat träffa kultur- och fritidsnämnden för diskussion och en konsekvensanalys av de nya bestämmelserna. En förening, Frödinge, har träffat nämnden - efter att beslutet var fattat tidigare samma dag, säger han.
Tio föreningar får kommunalt stöd för att de driver samlingslokaler där andra föreningar, privatpersoner eller företag har aktiviteter. Två av lokalerna finns i tätorten, Sveasalen och Vimmerbyparken, resten är spridda i kommunen.
- Därför slår försämringen hårdare mot landsbygden, även om också centrala samlingslokaler som Vimmerbyparken, drabbas, anser Tomas Holgersson.
Enligt det nuvarande systemet får föreningarna ett bidrag baserat på kostnaderna man haft året som gått. El, vatten, uppvärmning, försäkringar, vaktmästeri, renhållning och räntor räknas in. Kommunen betalar ut 60 procent av det i stöd. Plus ett grundbidrag. För Frödinges del gör det totalt
136 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om