Risk att socialbidragen skenar

Arbetslösa utan a-kassa riskerar bli ett större problem i Vimmerby än sjuka som utförsäkras från försäkringskassan. Det spår socialförvaltningen som rustar för ökade socialbidrag. Men bara för att en person plötsligt står utan lön eller ersättning är det inte givet att Socialen betalar ut bidrag.

Socialchefen Hans Eriksson befarar att socialbidragen ökar.

Socialchefen Hans Eriksson befarar att socialbidragen ökar.

Foto:

Vimmerby2009-01-24 05:05

- Nej, vi gör ju en individuell prövning och ser om personen har sparade pengar eller bil eller hus som går att sälja, säger Hans Ericsson, chef på socialförvaltningen.
Vid årsskiftet gick de nya hårdare reglerna för prövning av sjukskrivnas arbetsförmåga in ett skarpare skede. Då var det 180 dagar sedan de nya reglerna trädde i kraft. regler som betyder att den som varit sjukskriven längre än 180 dagar ska leta efter ett nytt jobb över hela arbetsmarknaden i landet, och inte bara hos den tidigare arbetsgivaren.
De nya reglerna är entydiga; det ska finnas en jobb för de allra allra flesta, oavsett sjukdomsbild. Kassan gör bedömningen att det bara är ett fåtal som kommer att fortsätta ha rätt till sjukpenning utan tidsbegränsning i fortsättningen.
Samtidigt kan det vara svårt för den enskilde att söka jobb i andra delar av landet. Det gör att en del människor riskerar att hamna i en situation där de trots sjukintyg från läkare inte får någon ersättning från Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om