Brandmästarens råd för att undvika gräsbränder

SMHI varnar för risk för gräsbrand då det lätt tar fyr i det torra fjolårsgräset. Ola Ståhlgren på Vimmerbys räddningstjänst ger sina råd om vad man ska tänka på, om man trots allt bestämmer sig för att elda.

"Något jag kan uppmana om är att tänka till; måste jag verkligen elda?", säger Ola Ståhlgren, brandmästare på räddningstjänsten i Vimmerby.

"Något jag kan uppmana om är att tänka till; måste jag verkligen elda?", säger Ola Ståhlgren, brandmästare på räddningstjänsten i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-04-29 18:00

– Det är fjolårsgräset som är största risken för att det sprids väldigt fort. Det är det som är största dilemmat så här tidigt på vår och sommar. Det är många privatpersoner som vill elda upp ris och annat skräp den här perioden, säger Ola Ståhlgren, brandmästare. 

Han tycker att folk i området som vill elda har varit duktiga på att höra av sig till räddningstjänsten och förvarna om deras eldningsplaner och det har hittills i år inte blivit så många av de planerade brasorna som urartat och räddningstjänsten behövt åka ut till.

– De har skött sig väldigt bra, så vi har inte haft något i närtid som jag känner till. Men några brukar det alltid vara – att något misslyckas eller går överstyr på något sätt. Men generellt så fungerar det väldigt bra. 

Ola Ståhlgren tycker att man först och främst ska fundera på om det verkligen är nödvändigt att elda. Räddningstjänsten rekommenderar att man åker och slänger sitt ris och skräp på en återvinningsstation. Men om man ändå vill elda finns det ett antal saker att tänka på.

– Det många inte vet är att det är alltid den som eldar som ansvarar för det man eldar, och att man ska kunna hantera det man eldar. Då ska man vara förberedd ifall oturen är framme och det till exempel börjar blåsa och det sprids väldigt fort. Då måste man ha redskap för att kunna göra en första åtgärd i alla fall.

En annan viktig sak att tänka på är var man placerar själva brasan.

– Man ska helst inte vara nära någon bebyggelse. Ligger vinden i riktning mot eventuell byggnad så går det väldigt fort, då hinner man inte med och då finns risk att byggnader kan åka med och andra tråkigheter till följd, säger Ståhlgren. 

För att tända brasan ska man inte använda kemikalier som till exempel bensin eftersom det kan orsaka en explosionartad antändning.

– Ska man stå och häva på en massa kemikalier för att få det att brinna så har man tänkt fel, det är inte miljövänligt heller. Så ska man inte ens försöka utan då ska man åka till en återvinning istället. Framförallt allt ska man inte elda något som är miljöfarligt, man ska inte slänga på gamla däck, plaster och sånt som är skadligt för miljön, det ska man tänka på också. 

Om man tappar kontrollen över elden är det viktigt att larma räddningstjänsten. 

Det tar lätt eld i torrt fjolårsgräs, och elden kan sprida sig fort med vinden.
Det tar lätt eld i torrt fjolårsgräs, och elden kan sprida sig fort med vinden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!