Risk för högre taxor - igen

Värmen blir något dyrare. Både fjärrvärmen i Vimmerby tätort och närvärmen i småorterna stiger nästa år. Avgiften för elnätet höjs också. Det är främst stigande bränslepriser och högre statliga avgifter på de stora stamnäten som ligger till grund för det.

Vimmerby2009-11-18 07:14

Förra veckan skrev Villaägarna i Vimmerby till kommunstyrelsen och framförde ett flertal synpunkter på kommunens policy för taxor för olika kommunala serviceverksamheter. Bland annat markerade Villaägarna att den förestående bolagiseringen, där kommunen säljer VA-avdelningen och Avfallsavdelningen till Vimmerby Energi, som samtidigt ombildas till Vimmerby Energi & Miljö AB, inte får innebära några höjningar av taxorna.
- Det ska det heller inte göra, i varje fall inget som orsakas av själva bolagiseringen, säger Roger Carlsson, VD för det kommunala energibolaget.
Kommunen beslutade nyligen att höja VA-taxan med 5,3 procent. En höjning som omfattar både priset för vattnet och den fasta avgiften för nätet. Totalt ökar kommunen sin inkomst en dryg miljon på höjningen. Pengar som ska användas för att täcka underskottet i VA-verksamheten, ett underskott som enligt teknik- och serviceförvaltningen kommer av kommunen åtagande i de pumpstationer som byggts för Arla och Åbros räkningar. Det är verksamheter som ska stanna kvar under kommunens ansvar också efter bolagiseringen.
Det här anser Villaägarna är fel, och hänvisar att lagen inte tillåter att kommunen tar betalat för särskilda anläggningar på det viset.
När det gäller övriga taxor är det främst fjärrvärmetaxan, närvärmetaxan och avgiften för elnätet som det kommunala energibolaget har möjlighet att höja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om