â Hittills har vi inte sett att det kommit tillbaka till vĂ„r region. Men det Ă€r inte heller en anmĂ€lningspliktig sjukdom, sĂ€ger stĂ€llföretrĂ€dande smittskyddslĂ€kare Staffan Sylvan.
Ăkad och förbĂ€ttrad handhygien Ă€r orsaken till att flera virus försvunnit och att ha handsprit lĂ€ttillgĂ€ngligt har hjĂ€lpt till med detta â men just caliciviruset krĂ€ver mer Ă€n bara handsprit.
â Viruset saknar sitt hölje och dĂ€rför fungerar det inte med bara handsprit utan krĂ€vs tvĂ„l och vatten.
Var Àr störst risk att bli smittad?
â Viruset kan överleva lĂ€nge utanför kroppen och utsöndras via avföring och krĂ€kningar. Gemensamma toaletter eller vid julluncher, dĂ€r mĂ„nga tar i samma saker eller Ă€ter mat tillagad av nĂ„gon sjuk, Ă€r dĂ€rför vanligast.
Hur vet jag om jag har vinterkrÀksjukan eller Àr matförgiftad?
â Inkubationstiden Ă€r kort för vinterkrĂ€ksjukan, 12â48 timmar brukar man sĂ€ga, och man brukar vara sjuk ett par dagar. Matförgiftning kan vara allt mellan tre till sju dagar. Har du Ă€tit julbord och blir sjuk inom tvĂ„ dygn kan man rĂ€kna med att det Ă€r vinterkrĂ€ksjukan.
Hur ska jag göra för att undvika smitta?
â Ha god handhygien. TvĂ€tta hĂ€nderna ofta med tvĂ„l och vatten. Ăr nĂ„gon sjuk i hemmet bör den stanna hemma minst tvĂ„ symptomfria dygn, inte laga mat till övriga i huset och om möjligt anvĂ€nda ett eget hygienutrymme, smittskyddslĂ€kare Staffan Sylvan.