Risk för vinterkrĂ€ksjuka – sĂ„ undviker du att bli sjuk

Sedan pandemin har sjukdomar som vinterkrÀksjukan, rs och influensa nÀstan försvunnit. Rs-viruset har redan letat sig tillbaka och frÄgan Àr hur det blir med caliciviruset som orsakar vinterkrÀksjuka.

SÀsongen för vinterkrÀksjuka pÄgÄr normalt mellan november och april. I samband med jul och nyÄr brukar spridningen öka menar stÀllföretrÀdande smittskyddslÀkare Staffan Sylvan.

SÀsongen för vinterkrÀksjuka pÄgÄr normalt mellan november och april. I samband med jul och nyÄr brukar spridningen öka menar stÀllföretrÀdande smittskyddslÀkare Staffan Sylvan.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Vimmerby2021-11-17 07:30

– Hittills har vi inte sett att det kommit tillbaka till vĂ„r region. Men det Ă€r inte heller en anmĂ€lningspliktig sjukdom, sĂ€ger stĂ€llföretrĂ€dande smittskyddslĂ€kare Staffan Sylvan.

Ökad och förbĂ€ttrad handhygien Ă€r orsaken till att flera virus försvunnit och att ha handsprit lĂ€ttillgĂ€ngligt har hjĂ€lpt till med detta – men just caliciviruset krĂ€ver mer Ă€n bara handsprit.

– Viruset saknar sitt hölje och dĂ€rför fungerar det inte med bara handsprit utan krĂ€vs tvĂ„l och vatten.

Var Àr störst risk att bli smittad?

– Viruset kan överleva lĂ€nge utanför kroppen och utsöndras via avföring och krĂ€kningar. Gemensamma toaletter eller vid julluncher, dĂ€r mĂ„nga tar i samma saker eller Ă€ter mat tillagad av nĂ„gon sjuk, Ă€r dĂ€rför vanligast.

Hur vet jag om jag har vinterkrÀksjukan eller Àr matförgiftad?

– Inkubationstiden Ă€r kort för vinterkrĂ€ksjukan, 12–48 timmar brukar man sĂ€ga, och man brukar vara sjuk ett par dagar. Matförgiftning kan vara allt mellan tre till sju dagar. Har du Ă€tit julbord och blir sjuk inom tvĂ„ dygn kan man rĂ€kna med att det Ă€r vinterkrĂ€ksjukan.

Hur ska jag göra för att undvika smitta?

– Ha god handhygien. TvĂ€tta hĂ€nderna ofta med tvĂ„l och vatten. Är nĂ„gon sjuk i hemmet bör den stanna hemma minst tvĂ„ symptomfria dygn, inte laga mat till övriga i huset och om möjligt anvĂ€nda ett eget hygienutrymme, smittskyddslĂ€kare Staffan Sylvan.

Undvik vinterkrÀksjukan

‱ TvĂ€tta hĂ€nderna ofta med tvĂ„l och vatten

‱ Gemensamma toaletter och julbord Ă€r stora riskomrĂ„den

‱ NĂ„gon som Ă€r sjuk ska inte laga maten i hemmet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!