– Hittills har vi inte sett att det kommit tillbaka till vår region. Men det är inte heller en anmälningspliktig sjukdom, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan.
Ökad och förbättrad handhygien är orsaken till att flera virus försvunnit och att ha handsprit lättillgängligt har hjälpt till med detta – men just caliciviruset kräver mer än bara handsprit.
– Viruset saknar sitt hölje och därför fungerar det inte med bara handsprit utan krävs tvål och vatten.
Var är störst risk att bli smittad?
– Viruset kan överleva länge utanför kroppen och utsöndras via avföring och kräkningar. Gemensamma toaletter eller vid julluncher, där många tar i samma saker eller äter mat tillagad av någon sjuk, är därför vanligast.
Hur vet jag om jag har vinterkräksjukan eller är matförgiftad?
– Inkubationstiden är kort för vinterkräksjukan, 12–48 timmar brukar man säga, och man brukar vara sjuk ett par dagar. Matförgiftning kan vara allt mellan tre till sju dagar. Har du ätit julbord och blir sjuk inom två dygn kan man räkna med att det är vinterkräksjukan.
Hur ska jag göra för att undvika smitta?
– Ha god handhygien. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Är någon sjuk i hemmet bör den stanna hemma minst två symptomfria dygn, inte laga mat till övriga i huset och om möjligt använda ett eget hygienutrymme, smittskyddsläkare Staffan Sylvan.