Riskerna ökar inför semestern

Ett ökat umänge och bristande tålamod till att följa de allmäna rekomendationerna, gör att risken för smittpridning av Corona ökar.

"Riskerna ökar när vi blir sämre på att följa råden, sämre på att hålla avstånd och sämre på att hålla antalet kontakter nere" säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på Region Kalmar Län.

"Riskerna ökar när vi blir sämre på att följa råden, sämre på att hålla avstånd och sämre på att hålla antalet kontakter nere" säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på Region Kalmar Län.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-06-23 06:00

I dagarna kommer en ny broschyr om att undvika smittspridning av Corona att dimpa ner i brevlådor hos både privatpersoner och besöksnäring. Enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på Region Kalmar Län handlar det om att nå ut till alla inför semestern.

– Det handlar om att förbereda alla så gott det går. Risken för smittspridning ligger inte i själva resorna utan i att vi tröttnar på att följa de allmänna råden och ökar vårt umgänge. När man jobbar så rör man sig mer i en krets men när man har ledigt kan det vara nya konstellationer nästan varje dag och det där kan sätta fart på smittspridningen.

För Vimmerbyborna menar Lisa Labbé Sandelin att det är fortsatt viktigt att hålla avstånd, tvätta händerna och minimera antalet kontakter.

– Vimmerby har varit ganska så skonat. Vilket betyder att det är ganska få som har haft smittan och då finns risken att smittspridningen får fart igen. Men det kommer vi få en bättre bild av i takt med att vi kan provta fler och fler. 

Hon påpekar att det under sommaren kommer vara speciellt viktigt att respektera sina medmänniskor. 

– Även om du är ute och reser är det fortfarande allas ansvar att minska smittspridningen. Det handlar om att inte träffa för mycket kontakter på resmålet och se till att du inte bidrar till trängsel.Jag har fått signal om att det finns många som vill följa råden men som upplever att andra går nära dem i till exempel affärer. Det är viktigt att respektera att andra vill göra rätt.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!