Riskfylld sommar för hundar

Sommarhalvåret innebär vissa risker för våra fyrfotade vänner. Ormbett, alger, knott och värme är exempel på faror som kan leda till allvarliga följder för hundar.

"Chippen som är av den australiensiska rasen Kelpie tål sommarvärmen ganska bra" säger Yvonne.

"Chippen som är av den australiensiska rasen Kelpie tål sommarvärmen ganska bra" säger Yvonne.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2019-06-30 11:00

Yvonne Öhman från Vimmerby är en rutinerad hundägare som skaffade sin första hund för över 30 år sedan. Yvonne berättar att hon för det mesta varit förskonad från några större problem med sina fem olika hundar genom åren, men med sin tredje hund var olyckan framme:

– Vi var ute och gick en kort promenad då min hund fick syn på något som rörde sig i gräset och blev direkt biten i tassen av en huggorm, säger Yvonne.

Yvonne tog sin hund direkt till veterinären där den fick behandling och blev återställd. Johanna Löthman, överveterinär på Distriktsveterinärerna understryker vikten av att ta sin hund till veterinär så fort som möjligt för behandling:

– Ett huggormsbett är livshotande för hundar och det måste behandlas så snart som möjligt, säger Johanna Löthman.

Värme kan också vara en stor fara för hundar. Enligt Johanna Löthman så beror det på att hundar inte kan reglera sin kroppstemperatur på samma sätt som människor, utan de kyler sig genom att flåsa.

Yvonne Öhman som är aktiv inom hundsport har märkt att värmekänsligheten varierar från hund till hund. Yvonnes hund Chippen är av rasen australiensisk kelpie och tål sommarvärmen ganska bra.

– Det är viktigt att alltid ha med vatten till hunden och att helst ha den i skuggan, säger Yvonne.

– Man ska aldrig lämna en hund i en bil. Ska man på evenemang med stora folksamlingar är det bättre att lämna hunden hos en hundvakt, säger Johanna Löthman.

Yvonne Öhman här tillsammans med sin hund Chippen, är extra aktsam på hundens mående under sommaren.
Yvonne Öhman här tillsammans med sin hund Chippen, är extra aktsam på hundens mående under sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!