Till den nya sjukstugan i Vimmerby behövde man utöver nödvändig sjukvårdsutrustning skaffa både möbler, konst och textilier.
Bland annat behövdes en karmstol som var praktisk, stadig och bekväm. 1948 lämnade formgivaren Sonna Rosén in en ritning på pinnstolen "Solfjädern", som föll de styrande i smaken.
Sonna Rosén ritade en stol som var "hyfsat bekväm, chosefri och inte för tillkrånglad i konstruktionen", men anade kanske inte att hon fått idén till en möbel som senare skulle bli "kungen bland pinnstolar."
Stolen blev en succé. Den kom att få spridning och berömmelse långt utanför Vimmerby sjukstuga och var en av få svenska möbler som i sin samtid uppskattades också utomlands. 1952 fick den den prestigefulla utmärkelsen Good Design av Museum of Modern Art i New York.
Uppskattad är den fortfarande och nytillverkas sedan 1993 av småländska Gemla, Sveriges äldsta möbelfabrik. Det finns en rad tillval. Bland annat går det att få med en liten ryggdyna - behovet flaggade Sonna Rosén för redan 1952:
"Påpekas bör dock, att en mager åldring måhända skulle få ont av pinnarna. Denna stol har en stoppad sits, och om man vill, kan man sätta en vanlig liten kudde i ryggen."
I den kommande utställningen "Sjukvården i Vimmerby", som öppnar 3 mars på museet Näktergalen, får historien kring "Solfjädern" naturligtvis utrymme.
- Vi hoppas kunna visa ett exemplar av stolen, säger Gunilla Gustafsson på Stadsmuseet Näktergalen.