Rivningshot vändes till kulturskatt

Fullt med folk. Blåsorkester. Och några av de som spelat en roll när en oansenlig skoaffär med rivningslov räddades och och blev kulturhistoriskt museum. När Museet Näktergalen firade 10 år med att öppna sommarutställningen om byggnadslov var det snäppet festligare än vanligt.

Vimmerby2006-06-28 06:39

Nog var det ovanligt många som vällde in i Näktergalen för att vara med om öppnandet av utställningen byggnadsvård - en utställning som tar fasta på vad gamla hus i Vimmerby med omnejd har att berätta för nutiden, om man har ett intresse av att bevara.
Byggnadsvård handlar nämligen till största delen om just det, att bevara, kunde länsmuseets byggnadsantikvarie Örjan Molander berätta, när han invigde utställningen och höll en liten resumé över det arbete som föregick den lyckliga invigningen av museet på för dagen tio år sedan.
- Byggnadsvård handlar om att behålla byggnadens karaktär så långt det är möjligt. Och det handlar om val, hela tiden. Renovera eller byta fönster? Det handlar heller inte bara om timmermän, linfärg och märkvärdiga k-märkta hus från 1700- och 1800-talen, det handlar i hög grad om våra 1900-talshus som det finns anledning att se lite extra på, eftersom de förändras i en rasande takt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om