"Rocka sockornas" Luciaupprop sprids som en löpeld

Rocka Sockornas grundare Nathea Anemyr kämpar för att hylla olikheter. Inför Lucia publicerade hon en bild på sin syster Noelle Anemyr med ljuskrona i håret, för att poängtera att även personer med funktionsvariationer kan vara Lucia. Inlägget har delats av flera kända personer, bland annat komikern Jonas Gardell och det har minst sagt fått ett stort genomslag på sociala medier.

Noelle och Nathea Anemyrs Luciabild har fått stort genomslag i sociala medier.

Noelle och Nathea Anemyrs Luciabild har fått stort genomslag i sociala medier.

Foto: Privat

Vimmerby2017-12-09 18:05
Systrarna Anemyr från Storebro har blivit kända över hela landet efter sitt engagemang för Rocka Sockorna, som syftar till att öka kunskapen om Downs Syndrom och sprida budskapet "olika är bra". Igår delade Nathea Anemyr en bild på Rockeverysocks sociala medier på systern Noelle i ljuskrona.
- Jag tycker att Lucia handlar för mycket om skönhetsideal, om vem som är vackrast och har längst hår. Jag har aldrig sett en Lucia med exempelvis Downs Syndrom. Jag tycker att alla har rätt att vara Lucia, säger Nathea Anemyr.

Hennes inlägg har bland annat delats av Jonas Gardell. På sin Facebook skriver komikern så här:
"... Låt oss hylla dom som aldrig blir tillfrågade att bära ljuskronan pga deras avvikande utseende eller funktionsvariation. Alla känner vi någon som inte vågat eller fått gå med i något luciatåg för att de är annorlunda på något sätt Inte passar in i normen för hur en lucia ska se ut... Tillsammans kan vi ändra vår syn på 'skönhet' och vad som är vackert. Låt allas inre skönhet få sprida och hoppet. #spridljusintefördomar #jagärlucia Tack till rockeverysock som jag tagit bilden och texten från".

Jonas Gardells inlägg har fått över 400 kommentarer och delats nästan 2 000 gånger.

- Det känns fantastiskt kul att Jonas Gardell har delat vårt inlägg. Att en stor förebild som han med många följare vill vara med och sprida budskapet känns fantastiskt, säger Nathea Anemyr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om