Röda Korset fyller 150 år

Svenska Röda Korset fyller 150 år. Något som Röda Korset i Vimmerby uppmärksammar i morgon med att skänka hela dagskassan från försäljningen i Kupan till vårinsamlingen "På flykt".
- Tyvärr är behoven och lidandet lika aktuellt idag, som då. Även om det ser annorlunda ut. Men det känns också häftigt att jobba för ett världsomspännande nätverk, som funnits så länge, säger Lena Karlsson, ordförande i Vimmerbykretsen.

Svenska Röda Korset fyller 150 år och finns på plats i  Kungsträdgården i Stockholm. En av de vita bussarna som deltog i Röda  Korsets och Folke  Bernadottes räddningsaktion för 70 år sedan finns på  plats bredvid en  sönderskjuten ambulans från Syrien. Foto: Karin Tengby/Röda Korset

Svenska Röda Korset fyller 150 år och finns på plats i Kungsträdgården i Stockholm. En av de vita bussarna som deltog i Röda Korsets och Folke Bernadottes räddningsaktion för 70 år sedan finns på plats bredvid en sönderskjuten ambulans från Syrien. Foto: Karin Tengby/Röda Korset

Foto:

Vimmerby2015-05-07 07:06


Svenska Röda Korset grundades 24 maj 1865. De första åren ägnades åt förberedelser för humanitära insatser i eventuella krig. Man startade även en sjuksköterskeutbildning.
Lena Karlsson, ordförande i Vimmerby Röda Kors-krets, tror inte alla är medvetna om vilka insatser organisationen gjort på hemmaplan.
- Katastrofhjälpen känner ju alla till, men det finns mycket Röda Korset dragit igång i Sverige. Röda Korset startade färdtjänst för funktionsnedsatta, såg till att skolbarn fick besök av fluortanter, ordnade bastubad i kölvattnet efter Kubbe Nordströms rapport om "Lortsverige", tog initiativ till hemtjänst, en verksamhet som till viss del lever kvar idag som anhörigstöd och besöksverksamhet.
Blodbadet vid slaget vid Solferino 1859 fick den schweiziske affärsmannen Henry Dunant att börja arbeta med att ta hand om de sårade soldaterna i kyrkan Chiesa Maggiore - här började internationella Röda Korsets historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om