Mötesplats Kupan skickar överskottet till Ukraina

Efter några trista pandemiår går det bättre denna sommar för Röda Korsets "Mötesplats Kupan" i Vimmerby. "Vi har inte öppet så mycket som vi skulle vilja".

Röda Korset i Vimmerby upplever precis som många verksamheter en bra sommar efter några trista pandemiår.

Röda Korset i Vimmerby upplever precis som många verksamheter en bra sommar efter några trista pandemiår.

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-25 11:30

Den välbekanta butiken på Storgatan nära både Stora Torget och kyrkan är full av människor igen. Man plockar bland kläder, prylar, dekorationer, heminredningsobjekt, LP-skivor, DVD-filmer och annat. Röda Korsets "Kupan"-butik samlar kraft igen efter pandemin, precis som många andra verksamheter i Vimmerby.

– Vi har inte öppet så mycket som vi skulle vilja, förklarar Röda Korsets Eva-Britt Svensson. All personal är volontärer och de flesta pensionärer. Man får pussla ihop scheman så gott det går, och just nu har vi öppet på torsdagar, fredagar och lördagar.

Det måste vara glädjande att folk hittar tillbaka till butiken?

– Det är det, svarar Svensson. Vi har redan fått ihop 50 000 i butiken som vi skickat till behövande i Ukraina. Det känns bra. För några år sedan kunde vi vara uppe i 100 000 till behövande, kanske når vi dit i år igen?

Precis som med mycket när det gäller välgörenhet börjar allt på hemmaplan. Folk i Vimmerby med omnejd donerar varje år massor av kläder och saker som sedan säljs i butiken, varefter ekonomiskt överskott skickas till kris-och oroshärdar ute i världen. Att Ukraina ligger i fokus i år är inte så svårt att förstå.

– Allt är mycket välkommet i butiken. Folk vet att de kan komma in till oss och lämna sina saker och kanske också ta en kopp kaffe. Man kan vila benen en stund på Kupan och det tror jag är uppskattat. För många är själva mötesplatsen väldigt viktig, säger Eva-Britt Svensson.

Kläder, prylar, heminredning... På Kupan finns lite av varje.
Kläder, prylar, heminredning... På Kupan finns lite av varje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!