Roger Carlsson om reningsverket

Grannarna har tröttnat. VA-chefen Göran Nilsson har berättat om de senaste åtgärderna och Mikael Ahlerup, vd i Astrid Lindgrens Värld, tycker att klacken borde ha satts ner för länge sedan när det gäller odörerna från reningsverket. Vad säger Roger Carlsson, vd på Vimmerby Energi & Miljö AB om lukten?

Roger Carlsson, vd på Vimmerby Energi & Miljö AB håller med om att problemet med stank från reningsverket måste lösas. Och han är hoppfull att så kommer att ske.

Roger Carlsson, vd på Vimmerby Energi & Miljö AB håller med om att problemet med stank från reningsverket måste lösas. Och han är hoppfull att så kommer att ske.

Foto:

Vimmerby2012-08-29 06:17


För drygt två år sedan beslutade kommunen att Vimmerby Energi AB skulle förvärva kommunens VA-verksamhet och bilda Vimmerby Energi & Miljö AB.
- Min och ledningsgruppens stora farhåga var det problem vi skulle få på halsen när vi kopplades samman med den kända och mångåriga odören från reningsverket. Vi såg dock en annan möjlighet och beslutade snabbt att vända på steken genom att sätta allt fokus på att fixa luktproblemet. På så vis skulle vi få nöjda kunder, grannar, besökare och invånare.
- Direkt efter sammanslagningen miljö- och kvalitetscertifierade vi därför hela VA-verksamheten för att analysera rutiner och för att kunna sätta upp skarpa mål. Ett av målen var givetvis att ta bort den aggressiva lukten från reningsverket - även om många såg det som ett helt omöjligt uppdrag, säger Roger Carlsson.
Hur skulle ni klara det som man brottats med i decennier?
- Planen var bland annat att identifiera luktkällorna och sätta in åtgärder efterhand i kedjan och flytta lukten mot sista anhalten och där slutligen reducera lukten så långt som är möjligt.
- Hade det bara varit att vrida om en strömbrytare hade vi självfallet gjort det direkt. Alla insatser har så här långt inte gett önskat resultat, men vi är nu skarpt på spåret med idén att täcka öppna anläggningar i kombination med kolfilter. Det vi installerat hittills på enskild del har glädjande nog lett till kraftigt reducerat utsläpp. Inom kort installerar vi därför, sedan lång tid beställd, lika utrustning över fler delar.
- Jag är därför mycket hoppfull över att vi på sikt ska lyckas minska det totala luktproblemet dramatiskt. Helt luktfritt kan ett reningsverk dock aldrig bli och dessutom kan verket drabbas av driftstörningar av olika slag som ställer till problem.
- Allt detta gör vi under den tid stadens livsmedelsindustri slår produktionsrekord, besöksnäringen slår rekord på rekord samtidigt som staden växer. Vi applåderar detta givetvis livligt och ivrigt, men restprodukterna från alla rekord når så småningom vårt reningsverk. Vår uppgift i detta sammanhang är givetvis att skapa alla tekniska förutsättningar så nya rekord kan slås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om