Rondellhund? - Nej, rondellskörd!

För den uppmärksamma syns nu ett nytt inslag i Vimmerbys trafikmiljö, på två rondeller har det nämligen skördats. Resultatet av skörden är tre krakar med hö som är placerade på rondellerna.

Vid rondellen på Lundgatan finns två hökrakar.

Vid rondellen på Lundgatan finns två hökrakar.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-07-28 16:00

Enligt driftchef Tomas Larsson är hökrakarna ett sätt att slå två flugor i en smäll; att se till trafiksäkerheten och samtidigt underlätta för föryngringen av sommarblommor. Det är första gången man har gjort på det här viset med hökrakar i rondellerna. 

– Man ska ju ta bort allt gammalt gräs så att det inte bildas ny gödsel till marken, då trivs de här sommarblommorna bättre, säger Tomas Larsson.

Kommunen arbetar med att återskapa gamla tiders slåtterängar. Det mesta av arbetet för att underlätta för sommarblommorna sker i höst. Men idén till hökrakarna kom från en i personalen som såg att något behövdes göras åt det höga gräset i rondellerna för trafiksäkerhetens skull.

– Det var en i personalen som kom på att den hade några krakar hemma och föreslog att den skulle ta med det. Så då klippte vi ner gräset och satte upp det på krakarna. Det var någon som var driven här och tänkte att ”nu gör vi det på det här sättet.”, säger han.

Kan det bli fler rondellskördar under kommande somrar?

– Ja, om det blir lyckat. Vi ska enligt våra nya bestämmelser ta bort det här gamla gräset annars tillför det bara ny näring och det blir bara gräs och vi vill ju inte bara ha gräs utan vi vill ha sommarblommor och den fria föryngringen som sker. Då görs det på mager mark enligt experterna. Det kan bli att det blir fortsättning, avslutar Tomas Larsson. 

Rondellen vid Ceos-området har fått en krake med hö.
Rondellen vid Ceos-området har fått en krake med hö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!