Inga sökande till röntgen i Vimmerby

Röntgenmottagningen i Vimmerby är sedan i höstas tillfälligt stängd på grund av personalbrist. Situationen ser inte ut att ändras. "Tyvärr har vi inte haft några sökande", säger verksamhetschef Per Malcherek.

Röntgenavdelningen är fortsatt stängd på obestämd tid. "Vi har svårt att få personal till Vimmerby men också till Västervik", säger verksamhetschef Per Malcherek.

Röntgenavdelningen är fortsatt stängd på obestämd tid. "Vi har svårt att få personal till Vimmerby men också till Västervik", säger verksamhetschef Per Malcherek.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-01-02 18:00

Sedan slutet på november har röntgen i Vimmerby varit stängd på grund av brist på röntgensjuksköterskor. De två tjänsterna har nu legat ute under en längre tid men ännu är det inte någon som har sökt.  

– Jag tycker att det är en attraktiv plats att arbeta på. Vi har haft en väldigt fin verksamhet i Vimmerby. Så jag tror inte att det handlar om det utan om just personalbrist. Även vi i Västervik har samma bekymmer med att det är svårt att få röntgensjuksköterskor, säger Per Malcherek, verksamhetschef för radiologen i Västervik där röntgenmottagningen i Vimmerby ingår som en filial.

Vad betyder det för framtiden?

– Läget är som det är.  Det underskottet som finns på röntgensjuksköterskor i hela landet drabbar även oss. Helst vill man ha fast anställda, går inte det försöker man med bemanningspersonal, men även de är svåra att få tag på. Nu måste vi försöka helt enkelt göra det bästa av den bemanningssituation som är, säger Per Malcherek. 

Vad beror bristen på?

– Det är svårt att svara på. Det verkar som att sjuksköterskeutbildningen är populär men sedan verkar det som att en del försvinner under utbildningens gång. Sedan vet jag att sköterskorna i allmänhet är missnöjda med sina löner och arbetsvillkor. Men det är svårt för oss att ändra på just i det här läget.

Klarar Västervik av att ta emot alla patienter som kommer från Vimmerby?

– Ja, det gör vi. Det är ungefär 25 undersökningar som gjordes per dag i Vimmerby. Så det är klart att vi märker det. Men vi har hittills klarat av det och gjort det bra. Jag tror att det finns en stor förståelse hos våra patienter för situationen. Sedan kan vi förstå att de inte tycker det är roligt med längre restid.

Finns det några möjligeter att öppna röntgen i Vimmerby igen?

– Inte i nuläget. Den är fortsatt pausad. 

Hur länge kommer ni försöka innan ni ger upp?

– Det är en jättesvår fråga. Vi hoppas fortfarande på att det här är en tillfällig åtgärd och att vi ska lyckas rekrytera. Jag vill ha kvar verksamheten i Vimmerby och jag vill ha en verksamhet som fungerar bra. Men någon gång måste vi också sätta oss ner och utvärdera pausen. Det kommer vi att göra nu i mars så då hoppas jag komma med bättre besked. 

Vid mottagningen i Vimmerby utfördes runt 5 500 undersökningar om året. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!