Utökade öppettider för röntgen i Vimmerby

Röntgenavdelningen i Vimmerby har utökat sina öppettider. Från två till tre dagar i veckan. Det är möjligt tack vare att ytterligare en röntgensjuksköterska har anställts. Nu söker regionen ännu en röntgensjuksköterska till Vimmerby.

Sedan den 13 november är röntgenavdelningen i Vimmerby öppen tre dagar i veckan.

Sedan den 13 november är röntgenavdelningen i Vimmerby öppen tre dagar i veckan.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-11-21 08:15

– Jag är väldigt glad över att vi lyckats med en rekrytering för det har lett till att vi nu kan öka öppettiderna på mottagningen i Vimmerby från två till tre dagar i veckan, säger Per Malcherek, verksamhetschef för radiologiska kliniken på Västerviks sjukhus, dit också röntgen i Vimmerby hör som en filial.

Sen förra vecka har mottagningen öppet måndagar, tisdagar och onsdagar varje vecka.

Det sker ungefär ett år efter att röntgenmottagningen i Vimmerby tvingades stänga på grund av personalbrist, när den då enda kvarvarande röntgensjuksköterskan nådde pensionsålder och ingen ersättare fanns att sätta in.

Mottagningen hölls stängd i ungefär fem månader innan den kunde öppnas igen två dagar i veckan från och med april, tack vare att två pensionerande sköterskor gick in och arbetade ett par dagar i veckan.

Den fem månader långa stängningen förra vintern och den "ordinarie" sommarstängningen av mottagningen i Vimmerby har lett till ökad belastning på kliniken i Västervik och längre väntetider till Vimmerby.

– Normalt ligger vi på två veckor, just nu är det tre men det är på väg neråt, säger Per Malcherek.

Han räknar med att de ökade öppettiderna ska skynda på den trenden. Röntgenmottagningen i Vimmerby tar emot ett 20-tal patienter varje dag, många av dem har behov av flera undersökningar. Med det utökade öppethållandet kan antalet patienter öka från 40-50 till 60-70 i veckan.

– Jag är också extra glad att det är en tidigare hyrbolags-sköterska som nu valt att bli anställd hos oss, säger han.

Vad beror det på ?

– Jag tror det beror på att vi kan erbjuda en bra arbetsmiljö.

Regionen fortsätter nu att söka ännu en sköterska till röntgen i Vimmerby.

– Ja, vi måste tänka så, med tanke på att två av de som arbetar nu är pensionärer. Minibemanningen är två sköterskor och med tanke på att två av tre är pensionärer behöver vi i vart fall på sikt ytterligare en sköterska.

Hur ser du på möjligheten att lyckas även med den rekryteringen?

– Jag hoppas att regionens tydliga inriktning att undvika att hyra in personal ska göra det mer attraktivt att ta en anställning, säger Per Malcherek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!