Rör sig varje dag

När Astrid Lindgrens skolas förskoleklass drar till skogs får barnen både spring i benen och lättare att greppa något så abstrakt som matematik. - Barnen blir mer koncentrerade, säger lärarna Angelie Karlsson och Marita Holgersson, som använder någon form av fysisk aktivitet och utomhuspedagogik varenda dag i skolan.

Vimmerby2005-09-24 04:23

Elever blir gladare, lugnare och har lättare att koncentrera sig om de får röra mer på sig. Det ger arbetsro i klassrummen, vilket i sin tur leder till att eleverna bättre tar till sig kunskaper. Detta konstaterar Myndigheten för skolutveckling i en rapport, som nyligen överlämnades till regeringen. Myndigheten anser att skolorna genom att erbjuda dagliga tillfällen till fysisk aktivitet skapar bättre förutsättningar för elevernas kunskapsutveckling.
En åsikt som stämmer väl överens med innhållet i läroplanerna, som i början av 2003 ändrades i syfte att stärka skolornas ansvar att erbjuda någon form av fysisk aktivitet varje dag.
Låter enkelt. Men det är likväl långt från verkligheten i dagens skolvärld. Det är inte alla skolor som engagerar sig för att barnen ska få röra på sig varje dag i skolan, bortsett från idrottslektionerna. Och ju äldre barnen blir, desto svårare är det att hitta naturliga former för fysisk aktivitet.
Men på Astrid Lindgrens skola har man valt att använda mer tid åt att gå ut, springa några varv runt skolan eller leka en lek innan man börjar ett nytt arbetspass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om