Rosenberg fyllde plenisalen

Sällan har väl stadshusets plenisal varit så fullsatt som när Göran Rosenberg kom till Vimmerby för att prata om sin Augustprisade bok "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz".- Jag är förvånad att så många läst, och fortfarande läser min mest privata bok.

Vimmerby2013-04-02 06:17


Göran Rosenberg skrev en bok han från början inte visste om andra skulle ha särskilt stort intresse av. Men var det någon bok han skulle skriva var det den. Och den bok han kallar sin mest privata, barndomsmemoarerna och porträttet av sin far, blev en succé, om det slitna ordet ursäktas.

Enormt gensvar
Det har gått ett år sedan "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" kom ut. Den fick prestigefyllda Augustpriset i den skönlitterära klassen 2012. Och gensvaret har varit enormt.
- Överallt möter jag människor som blivit berörda, har en egen historia att berätta.
Boken har han burit inom sig sedan länge. Titeln satt i huvudet, även om det kanske inte var en ny Auschwitzbok han ville skriva. Snarare en bok om vägen från Auschwitz. Han har lagt mycket tid på research, grävande i arkiv och lägg, intervjuer, resor i sin fars fotspår.
- Jag har inget stort svar på frågan vad som är syftet med boken. Jag ville skriva en bok om min far. Ambitionen var att skildra honom med barnets ögon, ett försök att gräva fram barnets minnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om