På väggarna hänger rader av armband och halsband. I korgar och på hyllor ligger färgglada nyckelringar, blanka koftspännen och bruna läderväskor. Vi befinner oss i Rosita Kronstrands källare tillika pysselverkstad och butik i Vimmerby, där hon säljer egentillverkade tenntrådssmycken.
– Det är nog inte så många här som vet att jag håller på med det här, men jag står ibland och säljer på marknader, säger hon.
Det hela började med ett prova-på-kit från Panduro någon gång på 80-talet. Efter att ha testat på hantverket växte intresset och sedan 2012 driver Kronstrand företaget RK Tenntråd.
– Mitt första armband blev ju verkligen inte bra så efter det tänkte jag att det kanske inte var något för mig.
Det skulle visa sig vara fel slutsats. Vid en visit hos en kusin i Boden som håller på med samma typ av hantverk väcktes gnistan igen och sedan dess har Rosita varit igång. Efter ett tag blev hon kontaktad av en uppköpare i Stockholm som ville att jag skulle göra armband åt henne. Det blev startskottet för företaget.
– Hon fick beställningar från hela världen, så då skickades ju mina smycken till både Australien, USA och massor andra länder. Det är lite roligt tycker jag.
På turistbyrån där smyckena säljs är det många tyskar som visar intresse.
Kan man säga att den här typen av hantverk är typiskt svenskt?
– Många säger att det är samiskt hantverk, men den äldsta tenntråden har hittats vid sjön Furen i Småland någon gång på tusentalet. Det är en riktigt gammal hantverkstradition.
Kronstrand plockar upp ett gammalt urklipp och läser högt:
– Tenntrådsbroderiet har varit utbrett bland samerna sedan 1600-talet, men under 1800-talet försvann tenntrådsbroderiet nästan helt.
Målet med Rositas handarbete är inte att tjäna stora pengar, utan hon gör det för att det ger henne glädje. Förutom att jobba hemma med att ta emot beställningar och tillverka smycken av tenntråd och läder, är hon anställd som medicinsk sekreterare på vårdcentralen på sextio procent.
I hennes lilla verkstad hänger skinn i flera kulörer, knappar av renhorn ligger framme och flera spolar av tenntråd i olika varianter står uppradade. Genom att fläta metalltråden, limma fast den på skinn och sedan fästa med nylontråd skapar hon sina smycken.
Är du lite av en tenntrådsnörd?
– Ja det skulle man absolut kunna säga. Jag tycker att handarbetet är så himla kul!